Statsbesök från Tunisien – dag 1

Onsdagen den 4 till och med fredagen den 6 november besöker Tunisiens president Beji Caïd Essebsi Sverige på inbjudan av Kungen. Huvudteman för besöket är handelsfrämjande, informations- och kommunikations­teknologi (ICT), demokrati, decentralisering och motverkandet av social exkludering.

Prins Carl Philip, Kronprinsessparet, Drottningen, presidentparet och Kungen vid galamiddagen på Kungl. Slottet.

Prins Carl Philip, Kronprinsessparet, Drottningen, presidentparet och Kungen vid galamiddagen på Kungl. Slottet. Foto: David Sica/Stella Pictures

President Essebsi med fru Saida Caïd Essebsi anlände till Arlanda under förmiddagen där Kronprinsessan och Prins Daniel tog emot.

Tunisiens president Beji Caïd Essebsi med fru Saida Caïd Essebsi togs emot av Kronprinsessparet på Arlanda.

Tunisiens president Beji Caïd Essebsi med fru Saida Caïd Essebsi togs emot av Kronprinsessparet på Arlanda. Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsbesöket från Tunisien inleddes onsdagen den 4 november.

Statsbesöket från Tunisien inleddes onsdagen den 4 november. Foto: Kungahuset.se

Vid H.M. Konungens hovstall hälsade Kungaparet presidentparet välkomna. Därefter åkte Kungaparet och presidentparet kortege med eskorttropper och standarvakt ur Kungliga livgardet till Kungl. Slottet.

Kungen välkomnar president Essebsi vid Hovstallet.

Kungen välkomnar president Essebsi vid Hovstallet. Foto: Kungahuset.se

Längs kortegevägen på Norrbro.

Längs kortegevägen på Norrbro. Foto: Kungahuset.se

På Inre borggården hölls välkomstceremonin. Efter att nationalsångerna spelats inspekterade Kungen och presidenten hederskompaniet. Därefter hälsade presidenten på representanter för riksdag och regering.

Kungen och presidenten inspekterar hederskompaniet.

Kungen och presidenten inspekterar hederskompaniet. Foto: Kungahuset.se

Under välkomstceremonin på Inre borggården.

Under välkomstceremonin på Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

Gåvor utbyttes i Stora gästvåningen och där deltog även Kronprinsessparet och Prins Carl Philip.

Kungaparet gav därefter lunch för presidentparet på Kungl. Slottet.

Kungaparet, presidentparet, Kronprinsessparet och Prins Carl Philip under mötet i Stora gästvåningen.

Kungaparet, presidentparet, Kronprinsessparet och Prins Carl Philip under mötet i Stora gästvåningen. Foto: Anders Wiklund/TT

Under eftermiddagen tog talman Urban Ahlin emot president Essebsi i riksdagen.

Dagen avslutades med Kungaparets galamiddag för presidentparet. Gästerna hälsades välkomna av Kungaparet och presidentparet i Vita Havet. Middagen hölls därefter i Karl XI:s galleri.

Kungen höll tal till presidenten och lyfte bland annat ländernas långa relation och att Nobels fredspris 2015 tilldelas Tunisiska nationella kvartetten.

Valet av pristagare uppmärksammar det tunisiska folkets fredliga strävanden för demokrati och mänskliga rättigheter.

I en tid, som tyvärr kan sägas präglas av både ökad ofrihet och instabilitet, utmärker sig Tunisien som ett land där samhällskonflikter löses genom just dialog och demokratiskt beslutsfattande.

H.M. Konungen

Karl XI:s galleri redo för galamiddag.

Karl XI:s galleri redo för galamiddag. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Kungen förde fru Saida Caïd Essebsi till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen Wided Bouchamaoui, som företräder en av organisationerna i den tunisiska kvartetten för nationell dialog som i år tilldelades Nobels fredspris.

Drottningen fördes till bordet av Tunisiens president Béji Caïd Essebsi. På sin högra sida hade Drottningen Tunisiens utrikesminister Taieb Baccouche.

Kronprinsessan fördes till bordet av Noomane Fehris, minister för kommunikationsteknologi och digital ekonomi. På sin högra sida hade Kronprinsessan Tunisiens president Béji Caïd Essebsi.

Prins Daniel förde Wided Bouchamaoui till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen Tunisiens ambassadör i Sverige, Fatma Omrani Chargui.

Prins Carl Philp förde Ulla Löfven till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen fru Saida Caïd Essebsi.

Drottningen, president Essebsi och Kronprinsessan under galamiddagen på Kungl. Slottet.

Drottningen, president Essebsi och Kronprinsessan under galamiddagen på Kungl. Slottet. Foto: Jessica Gow/TT

Meny

Sotad och lättrökt öring med blomkålsvariation, syrligt höstäppelmos och Västervikssenapsdressing

*

Torskfilé bakad i brynt smör med ingefärsdoftande räksås, karamelliserad svartrot och dillpotatispuré

*

Helstekt renkalvytterfilé med honungsstekt spetskål, timjanstekt säsongssvamp och viltsky smaksatt med grönpeppar från Madagascar

*

Hjortronmousse och sorbet med nougatkrisp, hjortronskum och karamell med Lakkalikör

Glasservisen från Kosta, design Sigurd Persson, är en bröllopsgåva till Kungaparet 1976 från regering och riksdag. Linnet kommer från Klässbol och var en gåva från riksdag och regering till Kungen med anledning av 20-årsfirandet som monark. Mönstret är designat av Karin Björquist och består av en bred vågrörelse i bården och av stora strödda stjärnor i spegeln kring Kungaparets spegelmonogram. Stjärnorna syftar på polstjärnan, en gammal symbol för svenska kungen. Vävmästare var Hans Thomsson.

Glasservisen från Kosta, design Sigurd Persson, är en bröllopsgåva till Kungaparet 1976 från regering och riksdag. Linnet kommer från Klässbol och var en gåva från riksdag och regering till Kungen med anledning av 20-årsfirandet som monark. Mönstret är designat av Karin Björquist och består av en bred vågrörelse i bården och av stora strödda stjärnor i spegeln kring Kungaparets spegelmonogram. Stjärnorna syftar på polstjärnan, en gammal symbol för svenska kungen. Vävmästare var Hans Thomsson. Foto: Kungahuset.se

President Essebsi åtföljs av utrikesminister Taieb Baccouche och ministern för kommunikationsteknologi och digital ekonomi, Noomane Fehris. I delegationen ingår också representanter för tunisiskt näringsliv liksom Wided Bouchamaoui, som företräder en av organisationerna i den tunisiska kvartetten för nationell dialog som i år tilldelades Nobels fredspris.

Senaste statsbesöket från Tunisien ägde rum 1963 då president Habib Bourguiba besökte Sverige efter inbjudan av kung Gustaf VI Adolf. Bilden är tagen vid Drottningholms slott, från vänster: Madame Bourguiba, president Bourguiba, Gustaf VI Adolf och drottning Louise.

Senaste statsbesöket från Tunisien ägde rum 1963 då president Habib Bourguiba besökte Sverige efter inbjudan av kung Gustaf VI Adolf. Bilden är tagen vid Drottningholms slott, från vänster: Madame Bourguiba, president Bourguiba, Gustaf VI Adolf och drottning Louise. Foto: Pressens Bild

Till toppen