Kronprinsessparets besök i Colombia – dag 1

Onsdagen den 21 oktober besökte Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson Cartagena, en hamnstad vid Colombias norra kust.

Claudia Vidal guidar Kronprinsessparet genom Cartagenas historiska centrum. Temat var "I Adlercreutz fotspår”.

Claudia Vidal guidar Kronprinsessparet genom Cartagenas historiska centrum. Temat var "I Adlercreutz fotspår”. Foto: David Sica/Stella Pictures

Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson inledde dagen i Cartagena med ett besök hos myndigheten för återintegrering. Kronprinsessparet och infrastrukturministern fick information om verksamheten och träffade före detta gerillamedlemmar och paramilitärer. Myndigheten har ett pågående samarbete med Folke Bernadotteakademin.

Kronprinsessan och Prins Daniel närvarade vid ett panelsamtal med svenska företag som deltar i den karibiska sjöfartskonferensen i Cartagena. Konferensen är årligen återkommande och under den visar utställare från hela världen upp produkter för företag inom sjöfartssektor. I år representerades Sverige av företag som Bromma Industries, ABB och SAAB.

Kronprinsessan och Prins Daniel närvarade vid ett panelsamtal med svenska företag som deltar i den karibiska sjöfartskonferensen i Cartagena. Konferensen är årligen återkommande och under den visar utställare från hela världen upp produkter för företag inom sjöfartssektor. I år representerades Sverige av företag som Bromma Industries, ABB och SAAB. Foto: David Sica/Stella Pictures

Därefter deltog Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson vid inledningen av ett panelsamtal med svenska företag som deltar vid den karibiska hamnkonferensen som i år äger rum i Cartagena.

Under besöket i Cartagenas hamnterminal, från vänster: Fredrik Johansson, marknads- och försäljningschef ABB Crane System, Kronprinsessparet, infrastrukturministern Anna Johansson och Juan Carlos Acosta, vd för containerhanteringsföretaget Contecar.

Under besöket i Cartagenas hamnterminal, från vänster: Fredrik Johansson, marknads- och försäljningschef ABB Crane System, Kronprinsessparet, infrastrukturministern Anna Johansson och Juan Carlos Acosta, vd för containerhanteringsföretaget Contecar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Som sista programpunkt innan lunchen fick Kronprinsessparet en guidad visning av Cartagenas historiska centrum på temat I Adlercreutz fotspår.

År 1820 sände kung Karl XIV Johan greve Fredrik Adlercreutz till Colombia för att bistå Simón Bolivar i kampen mot spanjorerna. Den guidade visningen började på Plaza Santo Domingo och avslutades på Inkvisitionsmuseet.

Ambassadör Marie Andersson de Frutos, Sveriges ambassadör i Colombia, stod som värd för en lunch på temat hamnrelaterad infrastruktur.

Under besöket i Cartagenas hamnterminal provkör Prins Daniel en simulator som används vid utbildning av kranförare. Simulatorn är utvecklad av de svenska företagen ABB Crane Systems och Oryx Simulations.

Under besöket i Cartagenas hamnterminal provkör Prins Daniel en simulator som används vid utbildning av kranförare. Simulatorn är utvecklad av de svenska företagen ABB Crane Systems och Oryx Simulations. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Som inledning av eftermiddagen besökte Kronprinsessparet och infrastruktur­ministern Cartagenas hamn där de fick en visning av området samt ABB:s nyinstallerade kransimulator för lastning och lossning av containrar. Cartagena är Karibiens viktigaste hamn och är till stor del utrustad med svensk teknik.

Kronprinsessparet fick se hamnområdet från havssidan.

Kronprinsessparet fick se hamnområdet från havssidan. Foto: David Sica/Stella Pictures

Besöket i Cartagena avslutades med en mottagning där stadens borgmästare Dionisio Vélez var värd. Kronprinsessparet tog emot ”stadens nycklar”.

Efter mottagningen gick resan vidare till Colombias huvudstad Bogotá.