Kronprinsessparets besök i Peru – dag 1

Måndagen den 19 oktober inledde Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson sitt besök i Lima, Peru.

Perus president Ollanta Humala och Kronprinsessan.

Perus president Ollanta Humala och Kronprinsessan. Foto: David Sica/Stella Pictures

Kronprinsessparet inledde sitt besök med att närvara vid ett utbildningsseminarium på Limas universitet där bland andra Perus utbildningsminister Jamie Saavedra, rektor Oscar Quesada Macchiavello vid Universidad de Lima samt universitets- och högskolerådets generaldirektör Ulf Melin talade. Syftet med seminariet var att främja universitetssamarbeten mellan Sverige och Peru samt stipendieprogrammet BECA 18. Genom ett samarbete med universitets- och högskolerådet ger programmet peruanska studenter möjlighet att studera vid svenska universitet.

I sitt tal välkomnade Kronprinsessan studenter till Sverige och citerade den peruanske författaren och Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa:

Jag har aldrig känt mig som en främling i Europa eller någon annanstans heller, för den delen. Överallt där jag har bott har jag känt mig hemmastadd.

Jag har alltid hittat en skyddad vrå där jag har kunnat leva i fred och arbeta, lära mig saker, drömma, träffa vänner, läsa bra böcker och hitta ämnen att skriva om.

H.K.H. Kronprinsessan

Kronprinsessan och Prins Daniel hälsar på studenter vid Limas universitet, Universidad de Lima.

Kronprinsessan och Prins Daniel hälsar på studenter vid Limas universitet, Universidad de Lima. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter seminariet besökte Kronprinsessparet H&M:s butik. Kronprinsessparet träffade medarbetare samt fick information om H&M:s verksamhet i Peru och Sydamerika.

Kronprinsessan och Prins Daniel i en H&M-butik i affärscentret Jockey Plaza Mall i Lima.

Kronprinsessan och Prins Daniel i en H&M-butik i affärscentret Jockey Plaza Mall i Lima. Foto: David Sica/Stella Pictures

Därefter tog Perus president Ollanta Humala emot Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson för ett officiellt möte med efterföljande lunch på Palacio de Gobierna.

Efter lunchen besökte Kronprinsessparet Museo de Arqueología y Antropología tillsammans med Perus kulturminister Diana Álvarez Calderón. Kronprinsessparet fick en visning av de paracastextilier som Världskulturmuseet i Göteborg har återlämnat till Peru. Textilierna består av 2000-2500 år gamla begravningskläden.

De över 2000 år gamla paracastextilier fanns i Göteborg i över 80 år, men nu är hela samlingen tillbaka i Peru.

De över 2000 år gamla paracastextilier fanns i Göteborg i över 80 år, men nu är hela samlingen tillbaka i Peru. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dagen avslutades med att Kronprinsessparet och infrastrukturminister Anna Johansson deltog i en mottagning på svenska generalkonsulatet i Lima där Sveriges ambassadör Jakob Kiefer var värd.