Drottningen delade ut World's Children's Prize

Onsdagen den 14 oktober delade Drottningen ut priset World's Children's Prize for the Rights of the Child till Phymean Noun från Kambodja. Ceremonin ägde rum på Gripsholms slott.

Drottningen och årets barnrättshjälte Phymean Noun från Kambodja. Hon arbetar med att ge utsatta barn utbildning och ett bättre liv. Flickan i mitten är Kean Han, ett av många barn som har fått hjälp.

Drottningen och årets barnrättshjälte Phymean Noun från Kambodja. Hon arbetar med att ge utsatta barn utbildning och ett bättre liv. Flickan i mitten är Kean Han, ett av många barn som har fått hjälp. Foto: Maja Suslin/TT

Under ceremonin i Rikssalen på Gripsholms slott delade Drottningen ut pris till Phymean Noun som är årets barnrättshjälte och mottagare av World's Children's Prize för barnets rättigheter. Hon hedras för sin fjorton år långa kamp för barnen på soptippen i Kambodja och deras rätt till utbildning.

Phymean Noun kämpar för att barnen ska få gå i skolan och få sina grundläggande behov tillgodosedda. Hon och hennes organisation, People Improvement Organization (PIO), har byggt tre skolor och barnhem invid soptippen och i slummen. Där får över tusen barn gå i skolan och de får mat, vatten och sjukvård.

Barnens hederspristagare är Javier Stauring, USA, som stöttar barn i fängelse, och
kämpar för att barn som dömts till livstids fängelse ska få en chans att en dag blir fria, samt Kailash Satyarthi, Indien, som kämpar mot barnslaveri och barnarbete och för alla barns rätt till utbildning.

World's Children's Prize

World's Children's Prize (WCP) är ett unikt utbildningsprogram för barn som verkar för barnets rättigheter och en medmänsklig värld. Sedan starten år 2 000 har 38 miljoner barn, över en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i programmet och lärt sig om barnets rättigheter, demokrati och global vänskap.

Omkring 67 000 skolor (1 743 av dem i Sverige) i 113 länder står som Global Friend-skolor bakom World's Children's Prize.

I världsomröstningen Global Vote utser barnen vem som får deras prestige­fyllda pris för sina insatser för barnets rättigheter.

Drottningen är tillsammans med bland andra den burmesiska oppositions­politikern och fredspristagaren Aung San Suu Kyi och den sydafrikanske kyrkoledaren och fredspristagaren Desmond Tutu beskyddare av World's Children's Prize.

Läs mer om priset World's Children's Prize for the Rights of the Child.