Kungen delade ut pris till Årets nybyggare

Tisdagen den 13 oktober delade Kungen ut pris till Årets nybyggare. Priset delas ut varje år och går till personer med utländsk bakgrund som med begränsade resurser och genom hårt och målmedvetet arbete nått framgång i sitt företagande.

Kungen delar ut priset Årets Nybyggare till Jamshaid och Nasir Gill.

Kungen delar ut priset Årets Nybyggare till Jamshaid och Nasir Gill. Foto: Kungahuset.se

Priset delas ut i två olika kategorier. Årets Nybyggarpris delas ut till en person med utländsk bakgrund som bor i Sverige och som under kort tid och med små resurser har startat ett företag. Priset Årets Pionjär går till en person som bott i Sverige under en längre tid och som lyckats etablera ett starkt och lönsamt företag.

Årets Nybyggarpris gick till Jamshaid och Nasir Gill, Green Plank AB.

Ur motiveringen: ”Produktutvecklingen började redan i Pakistan. Jamshaid Gill utvecklade alternativ byggmaterial genom att kombinera återvunnen plast, trä och risskal. Men precis när det var dags att börja producera var han, av politiska skäl, tvungen att med sin familj lämna landet. 2009 kom han till Sverige och startade direkt företaget med sin bror, som redan var här. Efter 4 dagen på SFI började han sälja trall, räcken, staket och plank till svenska byggvaruhus. Green Planks produkter har en unik kombination av material samt en högteknologisk tillverkningsprocess. Idag omsätter Green Plank 25 MSEK. Deras ambition, innovation och miljötänk lämpar bröderna att mottaga priset Årets Nybyggare.”

Kungen delar ut priset Årets Pionjär till Behrang och Behrooz Gilanpour.

Kungen delar ut priset Årets Pionjär till Behrang och Behrooz Gilanpour. Foto: Kungahuset.se

Kungen tillsammans med stipendiekommittén för Årets Nybyggare.

Kungen tillsammans med stipendiekommittén för Årets Nybyggare. Foto: Kungahuset.se

Priset som Årets Pionjär tilldelades Behrang och Behrooz Gilanpour, Ozonetech System AB.

Ur motiveringen: ”Som 8 åring flydde han, med sin mor och bror, krigets Iran och anlände Sverige 1987. 9 år senare började han på civilingenjörslinjen i Linköping. Hans bror ett år yngre började vid Lunds universitet. Det började med ett examensjobb, sedan anställning och 2006 belånade föräldrarna sitt hus och bröderna tog över företaget. Tack vare en mängd med extraarbete kunde de överleva. Idag har de 10 anställda och har skapat en unik miljöföretag. Genom att använda Ozongas har de skapat Ozongeneratorer som renar luft och vatten. 2012 tog det fart när det kom en branschrekommendation som förespråkade deras teknik. 2014 omsatte företaget 10 MSEK.”

Utdelningen av utmärkelsen Årets Nybyggare skedde i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet.

Utdelningen av utmärkelsen Årets Nybyggare skedde i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet. Foto: Kungahuset.se

Om Årets nybyggare

Årets nybyggare instiftades 1999. Syftet med priset är att skapa förebilder och visa på goda exempel. Sedan år 2000 är Kungen prisets beskyddare. År 2009 initierade IFS priset Årets Pionjär.

Bakom priset står Stiftelsen IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige.

Pristagarna utses av Nomineringskommittén och i den ingår: f.d. landshövding Björn Eriksson, ordförande i kommittén, Gustav Douglas, Latour, Gunvor Engström, f.d. landshövding Blekinge län, Salvatore Grimaldi, Grimaldi Industrier, Ali Karimi, Pars Gruppen, Göran Lundwall, ALMI, Björn Rosengren, Kinnevik, Mats Torstendahl, SEB, Ayad Al Saffar, Ur & Penn, Azita Shariati, Sodexo Norden, Lena Olving, Myronic AB, Stina Honkamaa Bergfors, United Screen AB, samt nomineringskommitténs ständige sekr. Rafael Bermejo.