Kungaparets statsbesök till Litauen – dag 3

Fredagen den 9 oktober avslutas statsbesöket i hamnstaden Klaipėda, beläget vid östersjökusten. Under dagen deltar försvarsminister Peter Hultqvist.

Kungaparet och president Dalia Grybauskaitė vid Naglis dyner på Kuriska Näset.

Kungaparet och president Dalia Grybauskaitė vid Naglis dyner på Kuriska Näset. Foto: Robertas Dačkus

Kungaparets och president Dalia Grybauskaitės dag i Klaipėda inleddes med besök vid Naglis dyner, vid den Kuriska lagunen, som är hotade av erosion och negativ miljöpåverkan. Under promenaden fick Kungaparet veta mer om den unika miljön och om nationalparkens internationella samarbete med Kaliningrad och Sverige.

Kuriska näset är en 100 km lång och 0,4-4 km bred landtunga av sand som till hälften hör till Litauen och till hälften till den ryska Kaliningradregionen. Näset finns sedan år 2000 på UNESCO:s världsarvslista och skyddas som nationalpark på såväl den ryska som litauiska sidan gränsen.

Kuriska näset är en 100 km lång och 0,4-4 km bred landtunga av sand som till hälften hör till Litauen och till hälften till den ryska Kaliningradregionen. Näset finns sedan år 2000 på UNESCO:s världsarvslista och skyddas som nationalpark på såväl den ryska som litauiska sidan gränsen. Foto: Robertas Dačkus

Förmiddagen fortsatte med ett besök i delfinariet och Dolphins Assisted Therapy Centre. Litauens delfinarium grundades 1994 och ligger på Kuriska näsets nordligaste punkt. Det är det enda verksamma delfinariet i den östra delen av Östersjön och är tillsammans med Litauens havsmuseum det mest besökta museet i landet. För närvarande hyser det nio delfiner av arten flasknosdelfin från Svarta havet. År 2001 inleddes ett delfinterapi-projekt riktat till barn med funktionshinder, i synnerhet barn med autism.

Kungaparet och presidenten vid ”Dolphins Assisted Therapy Centre”.

Kungaparet och presidenten vid ”Dolphins Assisted Therapy Centre”. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet, president Dalia Grybauskaitė och försvarsminister Peter Hultqvist besökte sedan det marina forskningsfartyget Mintis. Fartyget tillhör Klaipėda universitet och rymmer ett laboratorium. Det är utrustat med modern hydrografi, utrustning för geologisk, geofysisk, biologisk forskning och avancerade integrerade kommunikations­system. Fartyget är nybyggt och togs i drift i september 2014.

Därefter intogs lunchen på Meridianas i Klaipėdas hamn där stadens borgmästare Vytautas Grubliauskas stod som värd.

Om Klaipėda

Klaipėda (förr Memel) är Litauens tredje största stad och den mest nordligt belägna isfria hamnen på Östersjöns ostkust. Från hamnen går färjor till Karlshamn och Kiel.

Staden grundades 1252 av Livländska orden och är den äldsta i Litauen. År 1328 övergick staden till Tyska orden och blev sedermera del av det preussiska kungadömet. Åren 1629-1635 tillhörde Klaipėda Sverige. Staden var en marinbas under andra världskriget och blev till stora delar förstörd under kriget.

Efter lunchen besökte Kungaparet, president Dalia Grybauskaitės, försvarsminister Peter Hultqvist och Litauens energiminister Rokas Masiulis NordBalts transformatorstation.

Under besöket på NordBalts omriktarstation.

Under besöket på NordBalts omriktarstation. Foto: Robertas Dačkus

I samarbete med Litauens stamnätsoperatör LitGrid bygger Svenska kraftnät elförbindelsen NordBalt. Den nya utlandsförbindelsen sträcker sig mellan Nybro i Småland och Klaipėda. NordBalt byggs som en 45 mil lång likströmkabel, varav 40 mil är en sjökabel. Arbetet med att lägga elkabeln började i april 2014 och avslutades i juni i år. Nu återstår att bygga klart omriktarstationerna i Nybro och Klaipėda och senare i höst tas NordBalt i drift.

Med NordBalt blir Baltikum mindre beroende av fossila energikällor som gas och kol. Projektet delfinansieras av EU.

Efter en pressträff med Kungaparet avslutades statsbesöket på Bärnstensmuseet i Palanga.

Palanga är den största och mest populära litauiska badorten, belägen ca 25 km norr om Klaipeda. Bärnstensmuseet i Palanga inrättades 1963 i greve Tiškevičius f.d. residens. Slottet byggdes i nyrenässansstil 1897och omges av en stor park. I museet finns ca 5 000 bärnstensföremål som presenteras utifrån såväl naturvetenskapliga som kulturhistoriska perspektiv.