Kungaparets statsbesök till Litauen – dag 2

Torsdagen den 8 oktober fortsatte Kungaparets statsbesök i Litauen.

Premiärminister Algirdas Butkevičius och Janina Butkevičienė välkomnar till lunchen i Rådhuset.

Premiärminister Algirdas Butkevičius och Janina Butkevičienė välkomnar till lunchen i Rådhuset. Foto: Kungahuset.se

Dagen inleddes på Kempinski hotell där Kungaparet mötte den svenska näringslivs­delegationen.

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup inledde mötet. Litauen är en av EU:s snabbast växande ekonomier och Sverige är den största utländska investeraren i landet.

I näringslivsdelegationen som leds av Jens Spendrup och Ylva Berg, vd för Business Sweden, ingår 32 företagsledare.

I näringslivsdelegationen som leds av Jens Spendrup och Ylva Berg, vd för Business Sweden, ingår 32 företagsledare. Foto: Kungahuset.se

Därefter deltog Kungen, president Grybauskaitė och närings- och innovationsminister Mikael Damberg i Swedish Business Forum and Awards som hölls på Lithuanian Philharmonic Society.

Swedish Business Awards (SBA) är ett prestigefullt årligen återkommande näringslivs­pris i de baltiska länderna anordnat av de svenska ambassaderna tillsammans med Business Sweden.

De företag som belönades i år var: LESTO som tilldelades utmärkelsen Årets CSR-initiativ för deras initiativ ”Sustainable School”; energiföretaget Enerstena JSC fick utmärkelsen Uthållig tillväxt och Austėja Landsbergienė blev Årets unga entreprenör för förskole- och skolnätverken ”Barndomsträdgården” och ”Drottningen Mortas skola”.

Austėja Landsbergienė är "Årets unga entreprenör".

Austėja Landsbergienė är "Årets unga entreprenör". Foto: Robertas Dačkus

SBA firar i år sitt 10-årsjubileum och i samband med detta görs en särskild miljö-och klimatsatsning: SBA 2015 blir det första ”hållbara evenemanget” någonsin i Litauen i enlighet med ISO20121 standards.

Kungen och statsrådet Mikael Damberg besökte sedan TEO som är Litauens ledande informations- och kommunikationsteknologibolag. Bolaget grundades 1992 och ingår idag i TeliaSonera-gruppen. Syftet med besöket är att uppmärksamma vikten av investeringar i Litauen och företagets betydelse för Litauen som ledande nation inom IT och trådlös uppkoppling.

Nästa företagsbesök för Kungen och statsrådet Mikael Damberg var hos Litgrid AB som är ett statligt bolag med ansvar för Litauens elförsörjning. Litgrid och Svenska kraftnät samarbetar i projektet med den nya kraftledningen Nordbalt-kabeln som stäcker sig mellan hamnstaden Klaipeda till Nybro i Småland. Ledningen tas i drift under hösten.

Kungen och statsrådet Mikael Damberg hos litauiska stamnätsoperatören Litgrid AB.

Kungen och statsrådet Mikael Damberg hos litauiska stamnätsoperatören Litgrid AB. Foto: Kungahuset.se

Drottningens förmiddag fortsatte på Seimas, Litauens parlament, där en barnlitteratur­konferens ägde rum. Konferensen lyfter fram frågor om hur barns läsande kan främjas. Barns rättigheter är en utgångspunkt och barns tillgång till litteratur är en röd tråd i konferensen.

Drottningen invigde konferensen och sa:

Ett samhälle behöver inte bara ekonomisk tillväxt utan även demokratisk. För det behövs en fri kultur och fria kulturutövare.

Ni kan göra skillnad. Författare, illustratörer, översättare, förlag, forskare och bibliotek spelar en avgörande roll i arbetet med barn och ungas tillgång till litteratur.

H.M. Drottningen

I anslutning till barnlitteraturkonferensen visades en utställning i Seimas om de mest populära svenska barnböckerna översatta till litauiska från åren 1990–2015. Dessutom visades en utställning från Svenska institutet – ”här växer barn” – om svenska barnbokskaraktärer, som belyser barns rätt att ta plats och att ta del av litteratur.

Därefter deltog Drottningen och utrikesminister Margot Wallström i ett rundabordssamtal kring människohandel. Förutom politiker och tjänstemän deltog representanter från det civila samhället och andra inbjudna experter från Sverige och Litauen.

Drottningen, talman Loreta Graužinienė och utrikesminister Margot Wallström under rundabordssamtalet om människohandel. Det finns ett löpande och tidvis omfattande samarbete mellan Sverige och Litauen vad gäller människohandel och prostitution

Drottningen, talman Loreta Graužinienė och utrikesminister Margot Wallström under rundabordssamtalet om människohandel. Det finns ett löpande och tidvis omfattande samarbete mellan Sverige och Litauen vad gäller människohandel och prostitution. Foto: Patrik C Österberg/Stella Pictures

Seimas talman Loreta Graužiniene inledde samtalet och därefter höll Drottningen ett anförande och framhöll att Sverige och Litauen har många gemensamma utmaningar vad gäller människohandel och hur viktigt det är att vi arbetar tillsammans.

Drottningens förmiddag fortsatte med ett besök på Vilnius universitet och möten med studenter och lektorer vid institutionen för skandinaviska språk. Därefter lyssnade Drottningen på en konsert i universitetskyrkan med musiker från de musikaliska akademierna i Vilnius och Malmö.

Under konserten i universitetskyrkan.

Under konserten i universitetskyrkan. Foto: Patrik C Österberg/Stella Pictures

Efter lunchen besökte Kungaparet och premiärministern Vilnius universitets nya forskningsanläggning i Sauletekis, Centre for Physical Sciences and Technology. Litauen är framstående bland annat inom forskning i bioteknologi, biokemi samt ljus- och laserteknologi. Tillsammans med universiteten i Lund och Kaunas bedrivs ett forsknings­samarbete som syftar till att, i Litauen, bygga upp ett regionalt ”Centre of Excellence” för hälsosamt åldrande. Projektet har i en första fas fått stöd genom EU:s forskningsmedel.

Sunrise Valley ligger i universitetsansläggningen Sauletekis i Vilnius stad. Sedan 2012 finns där, förutom Vilnius Open Access Communications Centre även laserforsknings­centret ”Naglis” och Vilnius Gedimino teknikuniversitets ingenjörsvetenskapscenter.

Under eftermiddagen deltog Kungaparet i ambassadens mottagning för svenskkolonin. Den svenska ambassaden i Vilnius ligger i den gamla stadskärnan vid Didziojigatan. I byggnaden inryms den svenska ambassadens kansli och ambassadörens residens.

Dagen avslutades med Kungaparets svarsmiddag där president Dalia Grybauskaitė var hedersgäst. Svarsmiddagen hölls på Storfurstarnas palats.

Meny

Skaldjurstrio

Färserad kammussla med brynt smörmajonnäs, hummerskagen med laxrom och krutong, havskräftstimbal med dillcrème

*

Älgkalvfilé med potatis- och höstsvampsterrin, säsongens grönsaker och rödvinssky

*

Oscar II:s tårta

Torsdagskvällen avslutades med Kungaparets middag.

Torsdagskvällen avslutades med Kungaparets middag. Foto: Kungahuset.se