Kungaparets statsbesök till Litauen – dag 1

Onsdagen den 7 oktober inleddes Kungaparets statsbesök till Litauen. Med på resan är utrikesminister Margot Wallström, närings- och innovationsminister Mikael Damberg och försvarsminister Peter Hultqvist. Under besöket deltar även en näringslivsdelegation ledd av Jens Spendrup, ordförande i Svenskt Näringsliv, och Ylva Berg, vd för Business Sweden.

Kungen inspekterar hedersvakten tillsammans med president Grybauskaitė.

Kungen inspekterar hedersvakten tillsammans med president Grybauskaitė. Foto: Patrik C Österberg/Stella Pictures

Temat för besöket är ”Östersjön förenar oss” och syftet är att uppmärksamma och ytterligare stärka det svensk-litauiska samarbetet såväl politiskt, kulturellt som ekonomiskt.

Kungaparet och president Dalia Grybauskaitė vid presidentpalatset.

Kungaparet och president Dalia Grybauskaitė vid presidentpalatset. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Kungaparet möttes vid Vilnius internationella flygplats av bland andra utrikesminister Linas Linkevičius, protokollchefen Petras Zapolskas, Litauens ambassadör i Sverige Eitvydas Bajarūnas samt Sveriges ambassadör i Litauen Cecilia Ruthström-Ruin och försvarsattaché Tapani Mattus.

Den officiella mottagningsceremonin ägde rum på presidentpalatset. Ceremonin inleddes med att president Dalia Grybauskaitė hälsade Kungaparet välkomna och därefter spelades nationalsångerna innan hedersvakten inspekterades.

Efter ett enskilt möte mellan Kungaparet och presidenten anslöt de till samtalen som hölls mellan den svenska och litauiska delegationen.

Kungaparet och presidenten under mötet på presidentpalatset.

Kungaparet och presidenten under mötet på presidentpalatset. Foto: Patrik C Österberg/Stella Pictures

Därefter besökte Kungaparet Antakalnis kyrkogård för att hedra offren för självständighetskampen i början av 1990-talet. Kungen lägger ner en krans vid minnesmärket, en pietà-skulptur med en sörjande Maria som restes 1995.

Kungen lägger ned en krans vid minnesmärket som är rest över offren för självständighetskampen.

Kungen lägger ned en krans vid minnesmärket som är rest över offren för självständighetskampen. Foto: Kungahuset.se

Tillsammans med statsråden Margot Wallström och Mikael Damberg besökte Kungaparet sedan Seimas, Litauens parlament, för ett möte med talman Loreta Graužinienė.

Eftermiddagens sista programpunkt var ett besök på det nya universitets­biblioteket i Vilnius. Social- och arbetsmarknadsministern Algimanta Pabediuskiene och generaldirektören för biblioteket Irena Krivienė välkomnade Kungaparet och visade runt i lokalerna.

Under besöket på Vilnius nya universitetsbibliotek ”Vilnius Open Access Communications Centre”.

Under besöket på Vilnius nya universitetsbibliotek ”Vilnius Open Access Communications Centre”. Foto: Kungahuset.se

Besöket avslutades med att Drottningen invigde Svenska institutets turnerande fotoutställning AccessAbility, om funktionsnedsättning och tillgänglighet. Den visas på centret under hösten. Utställningen består av fotografen Markus Marcetics porträtt av personer med olika funktionsnedsättningar och deras personliga berättelser. I utställningen visas porträtt av svenskar och litauer.

Ur utställningen ”AccessAbility”.

Ur utställningen ”AccessAbility”. Foto: Patrik C Österberg/Stella Pictures

Biblioteket

I januari 2013 öppnade det nya biblioteket Vilnius Open Access Communications Centre som är ett nationellt centrum för vetenskaplig kommunikation och information.

Det utgör den första delen av den så kallade Sunrise Valley, till vilken flera akademiska kluster och företag kommer ansluta sig. De stora utrymmena med idag ca 1,8 miljoner skrifter ska vara tillgängliga för alla centrets användare.

Dagen avslutades med president Dalia Grybauskaitės middag för Kungaparet på presidentpalatset.

Kungen höll tal under middagen och sa:

Men, nutid och framtid är minst lika viktigt som den gemensamma historien. Vi lever runt samma hav, vi har samma grannar och inom många områden har vi gemensamma eller liknande utmaningar att ta oss an.

Våra länder samverkar vad gäller utrikes- och säkerhetspolitik, i vårt närområde, inom EU och globalt genom Förenta Nationerna.

Sverige och Litauen samarbetar också allt mer när det handlar om att förbättra vår gemensamma havsmiljö, och i att effektivisera och binda samman våra energisystem. Nordbalt, den gemensamma el-förbindelsen som nu anläggs mellan våra länder kommer att tas i bruk senare i år.

H.M. Konungen