Kungen vid IVA:s teknikresa till Ludvika och Västerås

Torsdagen den 1 till fredagen den 2 oktober deltog Kungen i Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademiens (IVA:s) teknikresa till Ludvika och Västerås.

Kungen och Niklas Lundin, produktionschef för genomföringar, i ABB:s provhall Uhven i Ludvika. Delegationen fick ta del av hur det kan se ut när utrustning för ultrahöga spänningar provas.

Kungen och Niklas Lundin, produktionschef för genomföringar, i ABB:s provhall Uhven i Ludvika. Delegationen fick ta del av hur det kan se ut när utrustning för ultrahöga spänningar provas. Foto: ABB

Syftet med resan var att visa exempel på hur innovationsklimatet och företagar­andan inom olika branscher i Ludvika- och Västeråsregionerna kan skapa företag, tillväxt och därmed arbetstillfällen. Delegationen leddes av IVA:s preses Leif Johansson.

Ludvika, torsdag 1 oktober

Dagen i Ludvika inleddes hos AB Samarkand. Bolaget ägs av Ludvika och Smedjebackens kommuner, Landstinget Dalarna, ABB i Ludvika och Ovako i Smedjebacken och är ett regionalt utvecklingsbolag. Bolaget arbetar med att utveckla regionen och för att attrahera och behålla kvalificerad arbetskraft.

Delegationen fick en introduktion om Ludvika som en växande högteknologisk stad av kommunstyrelsens ordförande Leif Pettersson och Lars Lindblom, vd AB Samarkand.

Därefter gick resan vidare till ABB Ludvika. I Ludvika har den stora ABB-koncernen sin mest kompletta verksamhet inom området kraftöverföring. Här utvecklas, tillverkas och marknadsförs produkter och system som gör det möjligt att överföra elkraft över både långa och korta avstånd.

Kungen och delegationen fick en tur genom verkstaden och besökte bland annat Uhven – ABB:s provhall för ultrahöga spänningar.

Torsdagens företagsbesök avslutades med hos STRI som är en oberoende provanläggning för högspänningsteknologi. I STRI:s Energy Park finns de flesta komponenter som kommer att vara tillgängliga i framtidens elnät. Här erbjuds modellering, simulering och tester.

Magnus Ström, affärsenhetschef för Power Transformers, berättade om hur varje krafttransformator tillverkas efter unik specifikation från kunden och om den mångåriga kompetens som krävs och finns i verksamheten.

Magnus Ström, affärsenhetschef för Power Transformers, berättade om hur varje krafttransformator tillverkas efter unik specifikation från kunden och om den mångåriga kompetens som krävs och finns i verksamheten. Foto: ABB

Västerås, fredag 2 oktober

Fredagen inleddes på Västerås Science Park där direktör Caroline Drabe, Västerås Science Park, och Anna Sjödin, verksamhetschef för Expectrum, berättade om verksamheten.

Västerås Science Park erbjuder näringsliv, akademi och samhälle tillväxt och fler arbetstillfällen genom att skapa relationer och stödja innovationer i företag som vill utveckla nya affärer.

Förmiddagen fortsatte på Mälardalens högskola. Högskolan har kring 12 000 studenter och erbjuder utbildningar främst inom teknik och naturvetenskap. Huvudcampus ligger i Eskilstuna och i Västerås med mindre campus i Nyköping, Södertälje samt Nacka. Högskolan har ett nära samarbete med företag och offentlig sektor och en tydlig miljöprofil.

Teknikresan avslutades med ett besök på Bombardier Västerås. Bombardier har flera anläggningar i Västerås, inklusive huvudkontoret för Bombardier i Sverige. Anläggningarna sysslar med allt från utveckling, produktionsledning och leverans av kompletta fordon, både för den svenska marknaden och för export, utveckling och produktion av driv- och styrsystem, service och underhåll, samt kompletta trafiksystem.

Kungl. Ingenjörs­vetenskaps­akademien (IVA)

IVA är en fristående akademi som till nytta för samhället främjar tekniska och ekonomiska vetenskaper samt näringslivets utveckling. I samarbete med näringsliv och högskola initierar och föreslår IVA åtgärder som stärker Sveriges kompetens och konkurrenskraft.

IVA är Sveriges näst yngsta kungliga akademi och bildades så sent som 1919, men samtidigt är Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademienvärldens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi.