Kungen och Kronprinsessan i möte med astronauter

Tisdagen den 22 september tog Kungen och Kronprinsessan emot hundra astronauter på Kungl. Slottet.

ASE:s ordförande Soichi Noguchi välkomnas. Han var specialist under STS-114 med rymdfärjan Columbia till ISS år 2001 och flygingenjör under Expedition 22 och 23 med Soyuz TMA-17 till ISS år 2009.

ASE:s ordförande Soichi Noguchi välkomnas. Han var specialist under STS-114 med rymdfärjan Columbia till ISS år 2001 och flygingenjör under Expedition 22 och 23 med Soyuz TMA-17 till ISS år 2009. Foto: Kungahuset.se

Rymdfararna var i Stockholm för att delta i astronautkongressen ASE 2015 som pågick mellan den 21 och 26 september. Sammankomsten anordnades av Association for Space Explorers (ASE) och varje år äger en konferens rum i något av medlems­länderna.

Christer Fuglesang var värd för konferensen ASE 2015.

Christer Fuglesang var värd för konferensen ASE 2015. Foto: Kungahuset.se

Under årets kongress får de hundra astronauterna veta mer om svensk rymd­verksamhet, delta i olika seminarier och besöka 20 000 svenska skolelever.

Temat för årets konferens var Inspired by Space och värd var Sveriges ende ASE-medlem och astronaut – Christer Fuglesang.

Astronauterna välkomnades av Kungen och Kronprinsessan i Vita havet.

Astronauterna välkomnades av Kungen och Kronprinsessan i Vita havet. Foto: Kungahuset.se

Association for Space Explorers

ASE är en en organisation för världens alla rymdfarare. Den består av 395 medlemmar från 36 olika länder över hela världen och bildades 1985.

Organisationens syfte är bland annat att arbeta för ett ökat rymdintresse hos unga och samtidigt vara en källa till kunskap om rymden.