Kronprinsessparet i Göteborg

Torsdagen den 10 september var Kronprinsessparet i Göteborg för att besöka Astra Zeneca och Fryshuset samt Star for Life och Kodcentrum, två verksamheter som stöds av Kronprinsessparets stiftelse.

Lärare Helena Wattström och eleverna i klass sär 6–8 berättar om sitt arbete med drömmar och mål för Kronprinsessparet.

Lärare Helena Wattström och eleverna i klass sär 6–8 berättar om sitt arbete med drömmar och mål för Kronprinsessparet. Foto: Kronprinsessparets stiftelse

Kronprinsessan och Prins Daniels dag inleddes på Öjersjö Brunns skola i Partille. De har sedan 2014 arbetat med Star for Lifes svenska skolprogram.

Clara Tunney och Victor Lauden visar spel som de programmerat på Kodcentrum.

Clara Tunney och Victor Lauden visar spel som de programmerat på Kodcentrum. Foto: Kronprinsessparets stiftelse

Star for Life har utvecklat en metod för att ge elever mental träning för att stärka sin självkänsla, formulera egna visioner och drömmar för att sedan konstruktivt kunna aktivera sina drivkrafter. Kronprinsessparets stiftelse stödjer Star for Life.

Elever i Öjersjö Brunns skola klass 8A i samtal med Prinsen.

Elever i Öjersjö Brunns skola klass 8A i samtal med Prinsen. Foto: Kronprinsessparets stiftelse

Därefter var Kronprinsessparet på Fryshuset på Kviberg i östra Göteborg för ett lunchsamtal kring Göteborgs arbete med integrationsfrågor.

Eftermiddagen inleddes hos Astra Zeneca där vd Jan-Olof Jacke hälsade välkommen. Kronprinsessparet fick veta mer om företagets verksamhet och investeringar i Sverige. Astra Zeneca är ett globalt, innovationsdrivet läkemedels­företag med fokus på forskning. Företaget är verksamt i över 100 länder. I Sverige har de anläggningar i Södertälje och i Mölndal.

I Mölndal har Astra Zeneca investerat cirka 1 miljard kronor i anläggningar sedan 2010. Kronprinsessan, Prins Daniel, vd Jan-Olof Jacke, landshövding Lars Bäckström och Ann-Christin Bäckström.

I Mölndal har Astra Zeneca investerat cirka 1 miljard kronor i anläggningar sedan 2010. Kronprinsessan, Prins Daniel, vd Jan-Olof Jacke, landshövding Lars Bäckström och Ann-Christin Bäckström. Foto: Adam Ihse/TT

Dagen avslutades på Kålltorpsskolan och Kodcentrums kodstuga där Emelie Dahlström, generalsekreterare för Kodcentrum tog emot.

Kronprinsessan och Prins Daniel tillsammans med unga programmerare och volontärer på Kodcentrums kodstuga.

Kronprinsessan och Prins Daniel tillsammans med unga programmerare och volontärer på Kodcentrums kodstuga. Foto: Kronprinsessparets stiftelse

Kodcentrum är en ideell förening som introducerar barn och unga till programmering. Genom ett nätverk av kodstugor får barn mellan 9 och 13 år prova på att skapa med kod, handledda av volontärer som själva är erfarna programmerare, yrkesverksamma eller studerande på högskola. Kronprinsessparets stiftelse stödjer Kodcentrum.