Keep on smiling – prinsessan Lilian 100 år

I dag den 30 augusti skulle prinsessan Lilian ha fyllt 100 år. När hon avled i sitt hem Villa Solbacken på Djurgården i mars 2013 var det en mycket avhållen medlem av Kungl. Familjen som gick ur tiden.

Prins Bertil och prinsessan Lilian i Prins Bertils våning på Kungl. Slottet.

Prins Bertil och prinsessan Lilian i Prins Bertils våning på Kungl. Slottet. Foto: Bernadottebibliotekets arkiv

– Inte för att jag har något motto, men skulle jag ta något så vore det Keep on smiling, säger prinsessan Lilian i en intervju.

På samma tema sa vår Kung vid hennes bortgång att ”hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig”. Denna förmåga att måla tillvaron i ljusa färger hjälpte säkerligen prinsessan Lilian som under sina 53 år med prins Bertil länge vandrade längs ”hemliga stigar”, för att använda prinsessans egna ord, om deras långa tid tillsammans utan att kunna gifta sig.

Inte för att jag har något motto, men skulle jag ta något så vore det Keep on smiling.

Prinsessan Lilian

Prins Bertil och prinsessan Lilian i London.

Prins Bertil och prinsessan Lilian i London. Foto: IBL

Mrs Lilian Craig, född Lilian May Davies från Swansea i Wales träffade sin blivande make prins Bertil i London 1943 där han var verksam som biträdande marin­attaché. Mrs Craig arbetade under kriget på en fabrik som gjorde radioutrustning åt handelsflottan. Hon arbetade också som frivillig på ett sjukhus för svårt skadade flygare.

Ingen självklar gemensam framtid

Parets framtid var inte självklar. Prins Bertil stod nära den svenska tronen och monarkin vilade på bräcklig grund eftersom hans äldste bror, arvprins Gustaf Adolf, hade omkommit i en flygolycka 1947. Prins Bertils två bröder hade gift sig borgerligt och därmed förlorat sina platser i successionsordningen. Hade prins Bertil gift sig med Mrs Craig skulle även han förlora sin prinstitel och sin plats i tronföljden.

Det skilde över 60 år mellan kung Gustav VI Adolf och hans sonson, den unge och omyndige kronprinsen Carl (XVI) Gustaf. Av lojalitet avstod därför prins Bertil och prinsessan Lilian från att gifta sig tills vår nuvarande Kung tillträtt tronen 1973 och gift sig med fröken Silvia Sommerlath i juni 1976. Den 7 december 1976, efter 33 år tillsammans, kunde ”världens äldsta sambopar” (enligt prins Bertil) vigas i Drottningholms slottskyrka.

Prinsessan Lilian vid bröllopet 1976.

Prinsessan Lilian vid bröllopet 1976. Foto: TT

1 ½ matsked charm

Vid bröllopslunchen på Stockholms slott den 7 december 1976 överlämnade Kungen ett mycket speciellt recept till brudparet:

Ostsufflé à la Lilian

1 ½ matsked charm
1 ½ matsked humor
2 ¾ dl personlighet
150 g klokhet
2 gröna ögon
Många glada skratt

*

Tillagning
Charm och humor fräses, späd med personligheten. Klokheten tillsätts under omrörning. Tålamod och omdöme bredes över den färdiga formen. Glitter och leende strös över i riklig mängd. Tillagas med stort tålamod, gräddningstid 33 år. Resultatet blir superbt!

Det faktum att prins Bertil och prinsessan Lilian självuppoffrande väntade i 30 år med att gifta sig har gett prins Bertil och prinsessan Lilian en särskild plats i svenska folkets hjärtan. Därtill har parets personliga egenskaper och intressen, deras naturliga charm och öppenhet gentemot omgivningen bidragit till deras popularitet.

Prinsessan Lilian tillsammans med övriga Kungafamiljen vid Kronprinsessans 18-års dag.

Prinsessan Lilian tillsammans med övriga Kungafamiljen vid Kronprinsessans 18-års dag. Foto: Charles Hammarsten/IBL

Arbete och skratt

Prinsessan Lilian kände samma önskan som prins Bertil att få hjälpa till och arbeta för Sverige. Efter prinsens bortgång i januari 1997 fortsatte prinsessan att tacka ja när man önskade att hon skulle förrätta en invigning, dela ut priser eller stipendier, hedra gäster genom sin närvaro, döpa fartyg, uppmärksamma design, delta i idrottsevenemang och scenframträdanden eller öppna shoppingcenter. Variationen i uppdragen var stor men kontinuitet var också ett honnörsord. Bland annat öppnade prinsessan Turistmässan i Göteborg under en lång rad år.

När någon tyckte att hon arbetade för hårt svarade hon, att vad skulle hon göra då? Sitta hemma och rulla tummarna? Och hur många fick jobb i hennes ålder? Prinsessan menade att arbetet och skrattet höll henne någorlunda ung till sinnet.

Margareta Nisser-Dalman, överintendent
Kungl. Husgerådskammaren

The Lilian Look!

Under året visas utställningen Kläder för en prinsessa – The Lilian Look!

På Kungl. Slottet visas ett 30-tal av de plagg som prinsessan bar under mer än 30 år av kunglig representation i fest och vardag. Allt från Nobelklänningar till den häpnadsväckande millennieklänningen i plisserad silverlamé.

Läs om invigningen av utställningen