Drottningen invigde The Lilian Look!

Fredagen den 28 augusti invigde Drottningen Kläder för en prinsessa – The Lilian Look! I utställningen visas ett 30-tal plagg som prinsessan Lilian burit i samband med representation och familje­högtider under 30 års tid. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia närvarade vid invigningen på Kungl. Slottet.

Prinsessan Sofia, Prins Carl Philip och Drottningen i utställningen "The Lilian Look!".

Prinsessan Sofia, Prins Carl Philip och Drottningen i utställningen "The Lilian Look!". Foto: Kungahuset.se

Invigningsceremonin inleddes av överintendent Margareta Nisser-Dalman som hälsade välkommen och presenterade utställningen. Modehistoriker Tonie Lewenhaupt talade kring prinsessan Lilians stilkänsla och sångaren Mattias Enn framförde Rose of England och Unforgettable ackompanjerad av hovorganist Mary Ljungquist Hén.

Drottningen höll därefter öppningstal och sa:

Det sägs ibland att kläderna gör mannen. Men med prinsessan Lilian var det tvärtom. I hennes fall var det kvinnan som gjorde kläderna.

De plagg som visas i den här utställningen speglar prinsessan Lilians personlighet. Vi känner igen henne i de läckra pastellfärgerna. De eleganta snitten. Och även i de fina detaljerna. Där finns den där ”glimten i ögat” som var så kännetecknande för henne.

H.M. Drottningen

Drottningen vid invigningsceremonin.

Drottningen vid invigningsceremonin. Foto: Kungahuset.se

Kläder för en prinsessa – The Lilian Look!

Utställningen visar flera olika typer av plagg – aftonklänningar och dräkter men också hattar och väskor – och är uppdelade i sex kategorier: bröllop, familje­högtider, representation, Nobel, invigningar och välgörenhet och sist men inte minst humor.

Till minne av prinsessan Lilian, som skulle fyllt 100 år den 30 augusti, öppnar utställningen Kläder för en prinsessa – The Lilian Look! på Kungl. Slottet lördagen den 29 augusti. Utställning visas fram till den 6 januari 2016.

Läs mer om prinsessan Lilian

Utställningen visas i Pelarsalen på Kungl. Slottet.

Utställningen visas i Pelarsalen på Kungl. Slottet. Foto: David Sica/Stella Pictures