Prinsparet i Värmland
Onsdagen den 26 och torsdagen den 27 augusti besökte Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia Värmland, Prinsparets hertigdöme.
Onsdag 26 augusti
Besöket inleddes i naturreservatet Byamossarna som är Arvika kommuns största sammanhängande myrområde. I området finns en 3,5 km lång vandringsled samt en raststuga. Leden är en del av den gåva som Länsstyrelsen i Värmland gav Prinsparet i samband med lysningen. Leden har fått namnet Hertigparets vandringsled.
Prinsen höll tal vid invigningen av naturreservatet och hoppades att beskyddarskapet ska kunna bidra till att lyfta vikten av skydd, skötsel och restaurering av naturen. Prinsen framhöll även hur viktig naturen är för hela samhället och att alla barn även i framtiden måste kunna få njuta av en natur som den i Byamossarna.
Nästa besöksmål var Mårbacka och under en guidad visning fick Prinsparet veta mer om Selma Lagerlöfs hem och om hennes liv. År 1909 fick Selma Lagerlöf som första kvinna Nobelpriset i litteratur.
Kvällen avslutades med landshövding Kenneth Johanssons middag på residenset i Karlstad.
Torsdag 27 augusti
Dagen inleddes med att Prinsparet, tillsammans med landshövdingparet, åkte båt från Almentorget i Karlstad till Mariebergsskogen.
I Mariebergsskogen fick Prinsparet en visning av Natrurum innan de tog tåget Conrad Höök, döpt efter Mariebergsskogens grundare, till barnens köksträdgård. I köksträdgården berättade trädgårdsmästare Jessica Nyström om bakgrunden till trädgården samt hur de arbetar med olika barngrupper.
Hushållningssällskapet bjöd därefter på lunch vid stranden bredvid Naturrum.
Eftermiddagen inleddes med ett besök hos företaget ZtoryLabs. Ztory är en ”all you can read”-tjänst för digitala tidningar och barnböcker.
Därefter deltog Prinsparet i firandet på Stora Torget i Karlstad.
Som avslutande programpunkt i Karlstad besökte Prinsparet Konsumentverket där de fick information om Konsumentverkets verksamhet.
Från Karlstad åkte sedan Prinsparet till Kristinehamn och Picassoudden där de först fick en guidad båttur genom Kristinehamns skärgård ombord på Christine af Bro, en bojort som är den skeppstyp som finns avbildad i Kristinehamns stadsvapen. Under båtturen fick Prinsparet höra om Kristinehamn, från historisk handelsstad till i dag.
Därefter, och som avslutning av Prinsparets besök i Värmland, träffade de barn och ungdomar från Kristinehamns kanotseglare som berättade om sin verksamhet vid Picassoudden.
I Picassouddens utställningshall kan man ta del av hur Picassoskulpturen och dess placering kom till. Det var vid midsommar 1965 som Picassos 15 meter höga skulptur Tête de femme invigdes.