Bruden

Brudklänningen

Brudklänningen i tre toner av vitt har skapats av den svenska designern Ida Sjöstedt. Klänningen är gjord i en crêpe i helsiden som dubblerats med italiensk sidenorganza. Spetsapplikationerna i couturespets av José María Ruiz på brudklänning och släp är handklippta och sedan handbroderade i Ida Sjöstedts ateljé i Stockholm.

Prinsessan Sofia vid Logården.

Prinsessan Sofia vid Logården. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skiss av Ida Sjöstedt.

Skiss av Ida Sjöstedt.

Slöjan i tunn brudtyll är även den handbroderad med applikationer av skir bomullsspets.

Diademet är en gåva från Kungen och Drottningen till Prinsessan Sofia.

För håruppsättningen står Marwan Hitti och för makeup William Värnild.

Brudbukett

Brudbuketten bestod av trädgårdsrosor och den traditionella myrten från Sofiero. Blommorna gick i olika nyanser av crème och korall och var bunden i en hängande form.

Brudbuketten.

Myrten i håret eller brudbuketten

Prinsessan Margareta som 1905 gifte sig med Gustaf (VI) Adolf i St George's kapell på Windsor Castle i England medförde till Sverige en myrtenbuske. Den växte och vårdades först på Sofiero slott och finns numera på Ulriksdals slott.

En kvist från denna buske har sedan 1935 i en eller annan form förekommit i de kungliga brudbuketterna eller i håret. Prinsessan Ingrid som 1935 gifte sig med den danske tronföljaren tog med sig ett skott av plantan till sitt nya hemland. Sedan dess upprätthåller den danska kungafamiljen samma tradition som den svenska kungafamiljen med myrten från prinsessan Margaretas ursprungsplanta.