Nationaldagen 2015

Lördagen den 6 juni firades Sveriges nationaldag. Kungafamiljen besökte Örebro och Uppsala, samt deltog vid det traditionsenliga firandet på Skansen och Kungl. Slottet.

Kungaparet vid Örebro kommuns nationaldagsfirande i stadsparken.

Kungaparet vid Örebro kommuns nationaldagsfirande i stadsparken. Foto: Kicki Nilsson/TT

Kungaparet besökte Örebro

Nationaldagen i Örebro inleddes på Länsmuseet där Kungaparet tog del av utställningen Vi blir Örebro, som visar stadens utveckling under 750 år.

På väg mot Örebro stadspark och kommunens traditionsenliga nationaldagsfirande.

På väg mot Örebro stadspark och kommunens traditionsenliga nationaldagsfirande. Foto: Kicki Nilsson/TT

Därefter träffade Kungaparet nya medborgare som deltagit vid medborgar­skaps­ceremonin på Örebro slott. Besöket avslutades med nationaldags­firande i Örebro stadspark. Under ceremonin höll Kungen tal och sa:

50 miljoner människor i världen är på flykt just nu. Det är fem gånger mer än Sveriges befolkning. Men vårt land har sträckt ut en hjälpande hand och ger plats åt några av alla dessa flyende människor.

En del av dem kommer hit, till Örebro län och stad. De möts av medmänsklighet och gästfrihet. Det är också en anledning att i dag, på nationaldagen, kan känna stolthet för att vi bor i Sverige.

H.M. Konungen

Kronprinsessparet besökte Uppsala

Kronprinsessparet deltog vid en medborgarskapsceremoni som ägde rum under förmiddagen på Uppsala slott.

Kronprinsessparet och landshövding Peter Egardt anländer till medborgarskapsceremonin i Uppsala slott.

Kronprinsessparet och landshövding Peter Egardt anländer till medborgarskapsceremonin i Uppsala slott. Foto: Staffan Claesson/TT

Kronprinsessan vid medborgarceremonin på Uppsala slott.

Kronprinsessan vid medborgarceremonin på Uppsala slott. Foto: Staffan Claesson/TT

Nationaldagen inleddes med att riksmarskalk Svante Lindqvist höll tal och därefter öppnade portarna till Öppet slott på Kungl. Slottet. Under nationaldagen är det fri entré på slottet.

Nationaldagen inleddes med att riksmarskalk Svante Lindqvist höll tal och därefter öppnade portarna till Öppet slott på Kungl. Slottet. Under nationaldagen är det fri entré på slottet. Foto: Kungahuset.se

Portarna vid Södra valvet har just öppnats.

Portarna vid Södra valvet har just öppnats. Foto: Kungahuset.se

Marinens Musikkår spelade under Öppet slott. Kungl. Slottet höll öppet fram till klockan 17.

Marinens Musikkår spelade under Öppet slott. Kungl. Slottet höll öppet fram till klockan 17. Foto: Kungahuset.se

Prins Carl Philip vid högvakts­avlösningen

Prins Carl Philip närvarade vid högvaktsavlösningen som ägde rum kl. 12.20 på Yttre borggården vid Kungl. Slottet.

Prins Carl Philip och överbefälhavare Sverker Göranson vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården.

Prins Carl Philip och överbefälhavare Sverker Göranson vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården. Foto: Sören Andersson/TT

Vid högvaktsavlösningen.

Vid högvaktsavlösningen. Foto: Kungahuset.se

Kortegen gick från Kungl. Slottet till Skansen.

Kortegen gick från Kungl. Slottet till Skansen. Foto: David Sica/Stella Pictures

Skansens nationaldagsfirande

På kvällen åkte Kungafamiljen kortege från Kungliga slottet till Skansen. På Sollidenscenen framträdde Zara Larsson, Christer Sjögren, Jon Henrik Fjällgren, Ola Salo, Maia Hirasawa, Emilia Amper och Kumba feat. Amanda Serra. Arméns musikkår tillsammans med Marika Willstedts husband stod för musiken.

Kungafamiljen vid firandet på Skansen.

Kungafamiljen vid firandet på Skansen. Foto: Kungahuset.se

Kungen höll tal på Sollidenscenen och sa:

Vi har så mycket att vara tacksamma för i Sverige. Vi har Fred. Vi har Demokrati. Vi har Välstånd.

Allt detta, som är lätt att ta för självklart idag, men som kräver vår framsynthet och vårt ansvars­tagande för att det ska vara lika självklart i morgon. Vi måste fortsätta att blicka framåt. Att investera i dem som kommer efter oss.

H.M. Konungen

Program för firandet på Skansen

Nationaldags­mottagning på Kungl. Slottet

Nationaldagen avslutades för Kungaparet, Kronprinsessparet, Prins Carl Philip, Sofia Hellqvist och Prinsessan Madeleine på Kungl. Slottet med en nationaldagsmottagning och tapto på Logården för inbjudna gäster.

Kungafamiljen vid mottagningen på Kungl. Slottet.

Kungafamiljen vid mottagningen på Kungl. Slottet. Foto: Sören Andersson/TT

Nationaldagen

Artur Hazelius, Skansens grundare, initierade 1893 att 6 juni skulle firas som en svensk nationaldag, men det skulle dröja mer än tjugo år innan firandet fick spridning i hela landet. Grosshandlare Nils Ljunggren väckte 1915 idén till firandet av en flaggas dag.

Året därpå högtidlighölls Svenska flaggans dag på Stadion i Stockholm och på över hundra andra orter i Sverige. På Stadion framfördes vid samma tillfälle för första gången ”Sveriges flagga” komponerad av Hugo Alfvén med text av K. G. Ossiannilsson.

1918 började traditionen med att Kungen delar ut fanor till föreningar och har sedan dess fortsatt med nästan obruten. 1949 deltog Carl XVI Gustaf för första gången i firandet på Stadion.

1963 flyttades firandet till Skansen. Officiell nationaldag fick Svenska flaggans dag 1983, och från och med 2005 är 6 juni helgdag. Datum valdes då Gustav Vasa denna dag 1523 valdes till svensk kung av en riksdag i Strängnäs och att 1809 års regeringsform undertecknades detta datum.