Kronprinsessan besöker Lissabon

Torsdagen den 4 juni och fredagen den 5 juni är Kronprinsessan i Lissabon, Portugal. På programmet står bland annat ett ministermöte kring miljö- och vattenfrågor samt ett besök vid Volvo Ocean Race.

Kronprinsessans besök i Lissabon inleddes på Academia das Ciências de Lisbon, som är belägen i ett f.d. kloster. Vetenskapsakademien fokuserar i dag framför allt på naturvetenskaplig forskning.

Kronprinsessans besök i Lissabon inleddes på Academia das Ciências de Lisbon, som är belägen i ett f.d. kloster. Vetenskapsakademien fokuserar i dag framför allt på naturvetenskaplig forskning. Foto: David Sica/Stella Pictures

Torsdag 4 juni

Kronprinsessans första dag i Lissabon inleddes på Academia das Ciências de Lisbon, där vetenskapsakademins ordförande professor Luís Aires-Barros tog emot. Akademin grundades av drottning Maria I år 1779 med syftet att främja och stimulera vetenskaplig forskning.

Under besöket överlämnade Kronprinsessan The Linnaeus Apostles – Global Science & Adventure till akademin. Ett verk som innehåller elva böcker på sammanlagt över 5 500 sidor. Det är första gången alla redogörelser från Linnés lärjungar publiceras på engelska. Det är berättelser om deras resor till avlägsna hörn runt om i världen med dokumentation av lokal natur och kultur.

Under besöket överlämnade Kronprinsessan verket “The Linnaeus Apostles – Global Science & Adventure” till professor Luís Aires-Barr.

Under besöket överlämnade Kronprinsessan verket “The Linnaeus Apostles – Global Science & Adventure” till professor Luís Aires-Barr. Foto: David Sica/Stella Pictures

Under värdskap av Caroline Fleetwood, Sveriges ambassadör i Portugal, hölls sedan en arbetslunch på residenset under temat Aktuellt om Portugal. Bland annat diskuterades landets textilindustri och skoindustri, som är stora exportområden för landet, samt att det nästa år är 375 år sedan diplomatiska och handelsförbindelser mellan Sverige och Portugal startade.

Under kvällen hölls en Nationaldagsmottagning för kring 300 personer på Volvopaviljongen vid Waterfront Race village i Lissabon. Båtarna som tävlar i Volvo Ocean Race har nått Lissabon, som är ett etappmål i världens största kappsegling runt jorden. Den nuvarande upplagan av Volvo Ocean Race startade den 4 oktober i Alicante, Spanien och går i mål i Göteborg den 21 juni.

Kronprinsessan vid Volvos paviljong tillsammans med Knut Frostad, vd Volvo Ocean Race.

Kronprinsessan vid Volvos paviljong tillsammans med Knut Frostad, vd Volvo Ocean Race. Foto: David Sica/Stella Pictures

Fredag 5 juni

Under fredagen deltog Kronprinsessan i ministermötet Blue Week, en konferens som fokuserar på marinbaserad ekonomi och havsmiljöfrågor. Deltar gör ett 40-tal ministrar, bland dem EU-kommissionär Karmenu Vella, som har ansvar för miljö-, fiske- och havsfrågor. Från Sverige deltar havs- och vattenambassadör Lisa Emelia Svensson.

Havsmiljöfrågor står på agendan under konferensen Blue Week.

Havsmiljöfrågor står på agendan under konferensen Blue Week. Foto: Kungahuset.se

Därefter tog Portugals president Aníbal António Cavaco Silva emot Kronprinsessan för ett möte som hölls i presidentpalatset, Palácio de Belém, i Lissabon. Presidenten var i Sverige under ett tre dagar långt statsbesök i oktober 2013.

Kronprinsessan och president Anibal Cavaco Silva.

Kronprinsessan och president Anibal Cavaco Silva. Foto: Kungahuset.se

Lissabonbesökets avslutades med att Kronprinsessan var ombord på Team SCA:s båt under ett så kallat Pro-Am Race. Team SCA tävlar för Sverige i Volvo Ocean Race och har en kvinnlig besättning. Kronprinsessan är gudmor till SCA:s båt och har tidigare träffat besättningen, bland annat i augusti 2014 i Stockholm.

Ombord på SCA:s båt.

Ombord på SCA:s båt. Foto: David Sica/Stella Pictures