Kungen träffade företagare i Jönköpings län

Onsdagen den 27 maj besökte Kungen Jönköpings län för att träffa företagare och höra om deras verksamheter samt vilka utmaningar och möjligheter de ser för sina företag.

Under besöket hos företaget Kongsberg Automotive i Mullsjö.

Under besöket hos företaget Kongsberg Automotive i Mullsjö. Foto: Kungahuset.se

Dagen i Jönköpings län inleddes i Mullsjö hos Kongsberg Automotive. Kungen togs emot av företagets vd Joachim Magnusson och fick höra om deras satsning på kraftelektronikutveckling för nya produkter inom el och hybrid för bilar, bussar och lastbilar. Detta ställer krav på företaget att lyckas attrahera personal med specialkompetens.

Under lunchen som intogs på residenset, under värdskap av landshövding Minoo Akhtarzand, hölls en diskussion kring vilka förutsättningar som krävs för att svenska företag ska kunna växa.

Eftermiddagen inleddes i Anderstorp på AD Plast, ett företag inom plastbranschen. Vd och ägare Michael Jonsson berättade bland annat om företagets arbete med att energieffektivisera sin verksamhet. Sedan 1998 har man minskat sitt energibehov med 49,7% per kilo producerad plast och de har fått ta emot flera priser för sitt miljöarbete.

Under besöket på Garo AB. Företaget startades 1939 och moderbolaget ligger i Gnosjö. Distriktskontor finns i Stockholm samt dotterbolag i Polen, Norge och Irland.

Under besöket på Garo AB. Företaget startades 1939 och moderbolaget ligger i Gnosjö. Distriktskontor finns i Stockholm samt dotterbolag i Polen, Norge och Irland. Foto: Ulla Kärreskog/ Garo AB

Dagen i Jönköpings län avslutades i Gnosjö hos företaget Garo AB, där Kungen togs emot av vd Stefan Jonsson. Garo utvecklar och tillverkar lösningar för elektriska installationer för en internationell och konkurrensutsatt marknad. Exempelvis förser företaget kunder med elbilsladdning och solenergilösningar. Garo jobbar också aktivt för integration och lokal utveckling.