Kronprinsessparet besökte Gotland

Onsdagen den 27 maj besökte Kronprinsessparet Gotland.

Russets förskola var på plats då Kronprinsessparet besökte naturreservatet Södra Hällarna.

Russets förskola var på plats då Kronprinsessparet besökte naturreservatet Södra Hällarna. Foto: Karl Melander/TT

Dagen inleddes vid Södra Hällarna, ett natur- och friluftsområde med arttypisk gotländsk natur söder om Visby. Södra Hällarna var tidigare ett militärt skjutfält men är nu ett kommunalt naturreservat. Kommunekolog Jimmy Holpers berättade om reservatet och om det nybyggda bi-hotellet.

Vid det nybyggda bi-hotellet. Man har borrat mängder av hål i stockarna, som utgör hotellet. Kronprinsessan är hedersmedlem i Sveriges Biodlares Riksförbund.

Vid det nybyggda bi-hotellet. Man har borrat mängder av hål i stockarna, som utgör hotellet. Kronprinsessan är hedersmedlem i Sveriges Biodlares Riksförbund. Foto: Kungahuset.se

Efter Södra Hällarna besökte Kronprinsessparet LEVA Kungslador. Kronprinsess­paret träffade bland andra Susanne Liljenberg, en av grundarna till LEVA, och samtalade kring integrationsfrågor. Susanne Liljenberg samarbetar med Haima, ett boende för ensamkommande barn och ungdomar. Hon erbjuder praktik­platser och Kronprinsessparet träffade tre ungdomar från Haima arbetar på LEVA.

Vid LEVA Kungslador.

Vid LEVA Kungslador. Foto: Kungahuset.se

Susanne Liljenberg är en av grundarna till LEVA Kungslador & Husfabrik. Hon berättade om verksamheten och hur de samarbetar med boendet Haima.

Susanne Liljenberg är en av grundarna till LEVA Kungslador & Husfabrik. Hon berättade om verksamheten och hur de samarbetar med boendet Haima. Foto: David Sica/Stella Pictures

Björn Jansson, regionstyrelsens ordförande, berättade om Region Gotlands arbete med integration och flyktingmottagande samt hur Haima-konceptet utvecklats, sedan kommunen öppnade det första boende 2008. Aydin Akyuz, vd på Kvalitetshem som erbjuder hushållsnära tjänster, berättade om den internationella företagarföreningen och Rebeca Gajardo Angel, talade om kvinnors företagande. Tre ungdomar från Haima deltog också under samtalet.

Innan lunchen, som ägde rum på Lilla Bjers, besökte Kronprinsessparet Tofta skjutfält där de fick information om Försvarsmaktens verksamhet på Gotland.

Kronprinsessparet i Visby.

Kronprinsessparet i Visby. Foto: Kungahuset.se

Som avslutning på dagen besökte Kronprinsessparet företaget G.A.D. i Visby. Ägaren Krister Eriksson berättade om verksamheten och visade butiken. G.A.D.s möbler tillverkas till största delen i det egna snickeriet i Hemse på Gotland.

Gotlandsbesöket avslutades på G.A.D i Visby.

Gotlandsbesöket avslutades på G.A.D i Visby. Foto: Kungahuset.se