Prins Carl Philip invigde utställningen Ridkonst och fursteroll

Tisdagen den 26 maj var Prins Carl Philip på Strömsholms slott för att inviga utställningen Ridkonst och fursteroll. Den är en del av jubileumsåret Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning.

Prinsen vid invigningen av utställningen ”Ridkonst och fursteroll”, här ses bland annat en modell till ryttarmonument över Karl XI.

Prinsen vid invigningen av utställningen ”Ridkonst och fursteroll”, här ses bland annat en modell till ryttarmonument över Karl XI. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

I år är det 300 år sedan den svenska drottningen Hedvig Eleonora gick ur tiden vilket uppmärksammas under ett jubileumsår innehållande utställningar, föredrag och konserter.

Utställningen Ridkonst och fursteroll belyser hästens betydelse för fursterollen under 1600-talet. Såväl symboliskt som rent konkret kunde hästen stå för bland annat makt, prakt, rikedom, framgång och seger.

Att äga en förstklassig häst, att kunna kontrollera den och att från sin upphöjda position på hästryggen kunna blicka över vidare vyer understryker kapacitet och styrka hos ryttaren. Detta ledde till en hel genre ryttarporträtt av kungar och härskare: den som bemästrar hästen bemästrar allt.

Under invigningsceremonin i Rikssalen, där Ehrenstrahls berömda hästporträtt pryder väggarna.

Under invigningsceremonin i Rikssalen, där Ehrenstrahls berömda hästporträtt pryder väggarna. Foto: David Sica/Stella Pictures

Invigningen hölls i Rikssalen på Strömsholms slott. Margareta Nisser Dalman, överintendent Kungl. Husgerådskammaren, höll ett öppningstal och lyfte bland annat hur viktig hästen har varit för människan genom alla tider och hur tydligt det märks vid Strömsholm. Gustav Vasa etablerade avelsstationer i närheten, kungar har lärt sig rida här och 1858 blev Strömsholm centrum för Arméns ridskola. I dag finns här ett hippologiskt centrum med både ridgymnasium och sjukhus.

Prinsen öppnade utställningen.

Prinsen öppnade utställningen. Foto: Alexis Daflos/Kungahuset.se

Prinsen öppnade utställningen och sa bland annat:

Det är roligt att vara tillbaka på Strömsholms slott, senast var för tre år sedan i samband med invigningen av utställningen om Prins Bertils liv.

Strömsholm är också speciellt då jag förknippar det med minnet av min farfar, som utbildade sig till ryttare här. Intresset för hästar och ridning är fortfarande starkt inom vår familj.

H.K.H. Prins Carl Philip

Prinsen välkomnas till Strömsholm.

Prinsen välkomnas till Strömsholm. Foto: Pelle T Nilsson/All Over Press

Trehundra år, tre utställningar, tre slott

Under sommarsäsongen arrangeras tre utställningar på temat ”Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning”. På Drottningholm, Gripsholm och Strömsholm – slott som alla har starka kopplingar till riksänkedrottningen – kommer olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid att presenteras.

Kungaparet invigde jubileumsåret

I slutet av april invigde Kungaparet jubileumsåret Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning och utställningen Trädgård och natur i hovkulturen på Drottningholms slott.

Kronprinsessan invigde Talande textil

I mitten av maj invigde Kronprinsessan utställningen Talande textil på Gripsholms slott.