Kronprinsessan invigde utställningen Talande textil

Onsdagen den 13 maj var Kronprinsessan på Gripsholms slott för att inviga utställningen Talande textil. Den är en del av jubileumsåret Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning.

Kronprinsessan vid den vävda tapet som kommer från Bryssel och som Hedvig Eleonora köpte för att ge sin svärdotter Ulrika Eleonora d.ä. i nyårsgåva.

Kronprinsessan vid den vävda tapet som kommer från Bryssel och som Hedvig Eleonora köpte för att ge sin svärdotter Ulrika Eleonora d.ä. i nyårsgåva. Foto: David Sica/Stella Pictures

I år är det 300 år sedan den svenska drottningen Hedvig Eleonora gick ur tiden vilket uppmärksammas under ett jubileumsår innehållande utställningar, föredrag och konserter.

Utställningen Talande textil belyser textiliernas betydelse under barocken. Den epoken präglades av ett textilt överdåd i såväl inredning som mode. På Gripsholm visas bland annat linne ur Hedvig Eleonoras hemgift, ett bordtäcke skänkt av Hedvig Eleonora till sonen kung Karl XI, ett sängtäcke i osmansk brokad, en vävd tapet från Bryssel och en mässhake från slottskyrkan i slottet Tre Kronor.

Kronprinsessan öppnar dörrarna in till utställningen ”Talande textil”. En av tre utställningar som visas med anledning av jubileumsåret "Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning".

Kronprinsessan öppnar dörrarna in till utställningen ”Talande textil”. En av tre utställningar som visas med anledning av jubileumsåret "Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning". Foto: Kungahuset.se

Invigningen som hölls i Vita salongen på Gripsholms slott inleddes av förutvarande slottsfogde Claes Göran Hedén, som hälsade välkommen och bland annat berättade om textiliernas stora betydelse under Hedvig Eleonoras tid.

Lars Ljungström, förste intendent vid Kungl. Husgerådskammaren, talade om Gripsholms slott som de historiska textiliernas slott; här är spåren efter Hedvig Eleonora många, men även efter andra kungligheter som Gustav III och Oscar I.

Sängen användes under Hedvig Eleonoras resa till Stockholm och bröllopet med Karl X Gustav 1654. Den var troligen då ett par årtionden gammal och hade tillhört Hedvig Eleonoras föräldrar Fredrik III och Maria Elisabet av Holstein-Gottorp.

Sängen användes under Hedvig Eleonoras resa till Stockholm och bröllopet med Karl X Gustav 1654. Den var troligen då ett par årtionden gammal och hade tillhört Hedvig Eleonoras föräldrar Fredrik III och Maria Elisabet av Holstein-Gottorp. Foto: Kungahuset.se

Kronprinsessan höll ett invigningstal och sa bland annat:

Värna, vårda och visa är tre viktiga ledord för vårt kulturarv, ett arv som vi får ta del av här idag. [...]

Kungl. Husgerådskammaren har en av de största och finaste samlingarna av vävda tapeter i världen. Det är ett kulturarv vi är stolta över.

H.K.H. Kronprinsessan

Stråkkvartetten 4Tuna avslutade invigningsceremonin genom att framföra barockmusik av Anders Düben, komponerad under Hedvig Eleonoras tid. Han var organist i det nybildade hovkapellet i Stockholm 1620–1640 och därefter till sin död, 1662, hovkapellmästare.

Förste intendent Lars Ljungström guidar Kronprinsessan genom utställningen på Gripsholms slott.

Förste intendent Lars Ljungström guidar Kronprinsessan genom utställningen på Gripsholms slott. Foto: Kungahuset.se

Trehundra år, tre utställningar, tre slott

Under sommarsäsongen arrangeras tre utställningar på temat Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning. På Drottningholm, Gripsholm och Strömsholm – slott som alla har starka kopplingar till riksänkedrottningen – presenteras olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid.