Kungen delade ut Crafoordpriset i biovetenskaper

Onsdagen den 6 maj delade Kungen ut 2015-års Crafoordpris i biovetenskaper till Tomoko Ohta, Japan, och Richard Lewontin, USA, vid en ceremoni på Kungl. Vetenskapsakademien i Stockholm.

Tomoko Ohta och Richard Lewontin (representerad av Andrew Berry) tar emot Crafoordpriset i biovetenskaper.

Tomoko Ohta och Richard Lewontin (representerad av Andrew Berry) tar emot Crafoordpriset i biovetenskaper. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kungl. Vetenskapsakademiens Crafoordpris i biovetenskaper 2015 tilldelas Richard Lewontin, Harvard University, Cambridge i USA, och Tomoko Ohta, National Institute of Genetics, Mishima i Japan, ”för deras banbrytande analyser och fundamentala bidrag till förståelsen av genetisk variation”.

Om Crafoordpriset

Anna-Greta och Holger Crafoords fond instiftades 1980 och det första Crafoordpriset delades ut 1982. Priset ska främja grundforskning inom astronomi och matematik, geovetenskaper, biovetenskaper (med särskild tyngdpunkt på ekologi) och polyartrit (t.ex. ledgångsreumatism).

Läs mer om Crafoordpriset