Kungaparet vid invigningen av jubileumsåret Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning

Onsdagen den 29 april var Kungaparet vid invigningen av jubileumsåret Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning och utställningen Trädgård och natur i hovkulturen på Drottningholms slott.

Kungaparet öppnar dörrarna till Övre södra drabantsalen och därmed är utställningen invigd. Bredvid står Margareta Nisser Dalman, överintendent Kungl. Husgerådskammaren.

Kungaparet öppnar dörrarna till Övre södra drabantsalen och därmed är utställningen invigd. Bredvid står Margareta Nisser Dalman, överintendent Kungl. Husgerådskammaren. Foto: Claudio Bresciani/TT

I år är det 300 år sedan den svenska drottningen Hedvig Eleonora gick ur tiden vilket uppmärksammas under ett jubileumsår innehållande utställningar, föredrag och konserter.

Invigningsceremonin hölls i Rikssalen på Drottningholms slott och inleddes av Margareta Nisser Dalman, överintendent Kungl. Husgerådskammaren. Hon hälsade välkommen och berättade om utställningen Trädgård och natur i hovkulturen som är årets första utställningen av tre på temat Hedvig Eleonora, samt om boken Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning som ges ut i samband med invigningen.

Utställningen på Drottningholms slott presenterar naturens betydelse vid Hedvig Eleonoras hov och naturuppfattningen under hennes epok.

Utställningen på Drottningholms slott presenterar naturens betydelse vid Hedvig Eleonoras hov och naturuppfattningen under hennes epok. Foto: Kungahuset.se

Hovflorist Claes Carlsson talade om den blomsterutställning som visas nu och under de följande fyra dagarna i slottets trapphall. Bland annat med historiska tulpansorter varav de äldsta är sådana som fanns på slutet av 1500-talet.

Förste intendent Lars Ljungström guidar Kungen och Prinsessan Christina genom utställningen ”Trädgård och natur i hovkulturen”.

Förste intendent Lars Ljungström guidar Kungen och Prinsessan Christina genom utställningen ”Trädgård och natur i hovkulturen”. Foto: Kungahuset.se

Operasångerskan Charlotte Hellekant och musiker från Drottningholms slottsteater framförde musik ur en föreställning som bygger på Hedvig Eleonoras liv och som kommer att visas på slottsteatern i höst.

Drottningen avrundade ceremonin med ett invigningstal och sa bland annat:

Hedvig Eleonora förstod hur arkitektur, konst och inredningar kunde användas för att förmedla budskap. Både till samtiden och till eftervärlden.

En stor del av det kulturarv som hon lämnade efter sig på Drottningholm kan vi fortfarande ta del av, glädjas åt och känna stolthet över.

H.M. Drottningen

I samband med invigningen och fram till och med den 3 maj visas en blomsterutställning i slottet.

I samband med invigningen och fram till och med den 3 maj visas en blomsterutställning i slottet. Foto: Kungahuset.se

Trädgård och natur i hovkulturen

Utställningen på Drottningholms slott presenterar naturens betydelse vid Hedvig Eleonoras hov och naturuppfattningen under hennes epok. Med hjälp av dofter och ljud får besökaren uppleva barockens trädgård och natur med flera sinnen.

Prinsessan Christina vid en av utställningens doftstationer. Med hjälp av dofter och ljud får besökaren förnimma barockens trädgård och natur med flera sinnen.

Prinsessan Christina vid en av utställningens doftstationer. Med hjälp av dofter och ljud får besökaren förnimma barockens trädgård och natur med flera sinnen. Foto: Kungahuset.se

Trehundra år, tre utställningar, tre slott

Under sommarsäsongen arrangeras tre utställningar på temat Hedvig Eleonora – den svenska barockens drottning. På Drottningholm, Gripsholm och Strömsholm – slott som alla har starka kopplingar till riksänkedrottningen – kommer olika aspekter av Hedvig Eleonora och hennes tid att presenteras.