Drottningen, Prinsessparet och Prinsessan Leonore i Vatikanen

Söndagen den 26 och måndagen den 27 april är Drottningen tillsammans med Prinsessan Madeleine, Christopher O'Neill och Prinsessan Leonore i Vatikanen för att träffa påven Franciskus och för att delta vid ett seminarium om trafficking.

Påven Franciskus tar emot i Vatikanen.

Påven Franciskus tar emot i Vatikanen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Söndag 26 april

Under söndagen tog Drottningen emot The European Humanitate Prize vid en ceremoni på Tyska Ambassaden vid Heliga stolen. Priset tilldelas Drottningen för de stora insatser och det stora engagemang som Drottningen visat genom åren för såväl barn och ungdomar som äldre.

Drottningen tog emot ”The European Humanitate Prize”.

Drottningen tog emot ”The European Humanitate Prize”. Foto: Henrik Montgomery/TT

Drottningen höll ett tacktal och sa:

Jag är både rörd och tacksam över att få ta emot European Humanitate Prize. Social hjälp är alltid aktuellt. Inte minst nu med tanke på flyktingströmmen över Medelhavet och jordbävningen i Nepal.

H.M. Drottningen

Priset delas ut av Kulturstiftelsen Pro Europa.

Måndagen 27 april

Under måndagsförmiddagen träffade Drottningen påven Franciskus för ett samtal till vilket Prinsessan Madeleine, Prinsessan Leonore och Christopher O’Neill anslöt.

Möte med påven Franciskus.

Möte med påven Franciskus. Foto: Henrik Montgomery/TT

Drottningen, Prinsessan Leonore och påven Franciskus.

Drottningen, Prinsessan Leonore och påven Franciskus. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under eftermiddagen hölls seminariet Human Trafficking with Special Focus on Children som arrangerades av den påvliga Vetenskapsakademin tillsammans med Sveriges ambassad i Rom.

Seminariet tog sin utgångspunkt i påvens nyårstal som hölls 1 januari 2015 på Petersplatsen där påven beskrev trafficking som vår tids slavhandel och uppmanade alla att bekämpa det.

Under seminariet ”Human Trafficking with Special Focus on Children”.

Under seminariet ”Human Trafficking with Special Focus on Children”. Foto: David Sica/Stella Pictures

Drottningen inledningstalade och sa bland annat:

Jag är både rörd och tacksam över att få ta emot European Humanitate Prize. Social hjälp är alltid aktuellt. Inte minst nu med tanke på flyktingströmmen över Medelhavet och jordbävningen i Nepal.

H.M. Drottningen

Från svensk sida medverkade även barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, justitiekansler Anna Skarhed och professor Martin Ingvar från Karolinska Institutet.

Dagen avslutades med en middag tillsammans med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på Sveriges ambassad i Rom.