Kungen delade ut Vegamedaljen

Onsdagen den 22 april delade Kungen ut Vegamedaljen till professor Lesley Head vid en ceremoni på Kungl. Slottet.

Kungen och professor Lesley Head.

Kungen och professor Lesley Head. Foto: Kungahuset.se

Professor Lesley Head är är Distinguished Professor of Geography vid Australian Centre for Cultural Environmental Research, University of Wollongong. Hon tilldelas Vegamedaljen för sitt breda bidrag till kulturgeografi, i synnerhet i skärningspunkten mellan kulturstudier och hållbar utveckling.

Professor Head är tidigare innehavare av Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap.

Om Vegamedaljen

Vegamedaljen instiftades 1880 av Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG) och ska enligt stadgarna gå till ”personer som på ett utmärkt sätt främjat den geografiska forskningen”.

Vegas återkomst till Stockholm med Kungl. Slottet i elektrisk belysning och dekorationer av Magnus Isæus (1841–1890). Bild målad av Otto August Mankell (1838–1885).

Vegas återkomst till Stockholm med Kungl. Slottet i elektrisk belysning och dekorationer av Magnus Isæus (1841–1890). Bild målad av Otto August Mankell (1838–1885). Foto: Göteborgs Universitetsbibliotek

Priset delas ut i anslutning till årsdagen av fartyget Vegas ankomst till Stockholm den 24 april 1880. Vega var det fartyg som användes av Adolf Erik Nordenskiöld på den så kallade Vegaexpeditionen 1878–1880. Expeditions syfte var att segla genom Nordostpassagen vilket också lyckades. Oskar II var med och finansierade expeditionen.

Kungen är SSAG:s högste beskyddare.