Prins Carl Philip vid Livsmedelsföretagens Matdag

Onsdagen den 15 april deltog Prins Carl Philip i Livsmedelsföretagens Matdag på Garnisonen i Stockholm.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Prins Carl Philip, Diego Cabeza, exportchef Semper, och Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist vid prisutdelningen av Årets Livsmedelsexportör.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Prins Carl Philip, Diego Cabeza, exportchef Semper, och Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist vid prisutdelningen av Årets Livsmedelsexportör. Foto: David Sica/Stella Pictures

Livsmedelsföretagens årliga Matdag samlade företagare, beslutsfattare, entreprenörer och matdebattörer. Dagen innehöll bland annat berättelser från personer som lyckats fånga svenska företeelser och exporterat dessa.

Eftermiddagen inleddes med Lars Åkerlund, som driver New Yorks största privata cafékedja FIKA. FIKA lanseras som en livsstil och svenskheten är en viktig del av konceptet, bland annat har innehållet på menyn namn efter svenska städer. I år sålde de 5 000 semlor på tre dagar och de börjar få in allt fler beställningar från hotell, till exempel på deras bröd.

Linus Holmsäter berättade om sitt företag Heyrobics, en slags fortsättning av Friskis & Svettis, och hur han lyckats få tusentals kineser att gympa på ”svenskt vis”. Han talade om vikten av att stå ut, det tar tid att etablera sig utomlands och om att våga tro på sig själv.

Linus Holmsäter har jympapass på tak och nattklubbar i Peking och Shanghai. Han har också varit inbjuden att ha träningspass på Himmelska fridens torg.

Linus Holmsäter har jympapass på tak och nattklubbar i Peking och Shanghai. Han har också varit inbjuden att ha träningspass på Himmelska fridens torg. Foto: David Sica/Stella Pictures

Jordbruksverkets generaldirektör Leif Denneberg och Livsmedelsverkets generaldirektör Stig Orustfjord talade på temat export . Bland annat om hur olika myndigheter borde ha en samsyn och på så sätt hjälpa exporten att öppna dörrar etc.

Under eftermiddagen berättade Anna Kinberg Batra om moderaternas syn på livsmedels­företagande och export. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht talade därefter om den nya livsmedelsstrategin som är under arbete.

Avslutningsvis delade Prins Carl Philip ut priset Årets Livsmedelsexportör 2015 till Semper.

Livsmedelsföretagens Matdag hölls på Garnisonen i Stockholm.

Livsmedelsföretagens Matdag hölls på Garnisonen i Stockholm. Foto: David Sica/Stella Pictures

Om Livsmedelsföretagen

Livsmedelsföretagen är Sveriges fjärde största industribransch. Den svenska livsmedelsproduktionen har en lång och rik tradition med många välkända varumärken och produkter. Omsättningen i livsmedelsindustrin uppgick 2010 till cirka 170 miljarder.

I Sverige sysselsätter livsmedelsföretagen närmare 55 000 personer. Det finns ungefär 3 000 livsmedelsföretag i Sverige varav drygt 1 300 är enmansföretag.

Läs mer om Livsmedelsföretagen