Kronprinsessparet besöker Sydkorea – dag 3

Kronprinsessparets besök i Sydkorea avslutades onsdagen den 25 mars.

Kronprinsessan möter ett av barnen som har sjukgymnastik på det nationella rehabiliteringscentret i Seoul.

Kronprinsessan möter ett av barnen som har sjukgymnastik på det nationella rehabiliteringscentret i Seoul. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessparet inledde dagen på Hankuk University of Foreign Studies för att träffa studenter och lärare vid institutionen för skandinaviska språk. Institutionen undervisar i svenska, norska och danska. Sektionen för svenska språket etablerades här 1974.

Hankuk University of Foreign Studies i Seoul.

Hankuk University of Foreign Studies i Seoul. Foto: David Sica/Stella Pictures

Hankuk University of Foreign Studies är ett av de ledande universiteten i Sydkorea och erbjuder studier inom humaniora, juridik, samhällsvetenskap, ekonomi och datavetenskap. Universitetet har utbyte med 522 länder i 84 länder och 30 procent av professorerna kommer från andra länder.

Kronprinsessan, Prins Daniel och statsrådet Annika Strandhäll välkomnas till Hankuk University of Foreign Studies.

Kronprinsessan, Prins Daniel och statsrådet Annika Strandhäll välkomnas till Hankuk University of Foreign Studies. Foto: David Sica/Stella Pictures

Förmiddagen fortsatte på National Rehabilitation Center, ett nationellt center för rehabilitering, som grundades 1949, och som är kopplat till ministeriet för hälsa och välfärd. Centret tar fram hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning och här bedrivs utbildning och forskning inom rehabilitering.

Prins Daniel testkör en bilsimulator.

Prins Daniel testkör en bilsimulator. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under besöket fick Kronprinsessparet inblick i ett av världens mest avancerade rehabiliteringssystem för patienter, som på grund av ryggmärgsskador, lider av nedsatt rörelseförmåga. Bland andra levererar de svenska företagen Permobile och Etac utrustning till centret.

Sveriges ambassadör Lars Danielsson stod värd för en lunch på residenset. Gäster vid lunchen var Dr. Choi Jinwook, president of the Korea Institute for National Unification, och Dr. Hahm Chaibong, president of the Asan Institute for Policy Studies, som bland annat talade om Koreahalvön.

Eftermiddagen inleddes med ett besök på National Library for Children and Young Adults där Kronprinsessparet närvarade vid invigningen av utställningen Swedish Children’s Book and Astrid Lindgren Memorial Award. Utställningen handlar om Astrid Lindgrens liv, hennes berättelser och om världens största barn- och ungdomslitteraturpris, ALMA-priset.

Kronprinsessan, Prins Daniel och statsrådet Annika Strandhäll vid National Library for Children and Young Adults i Seoul.

Kronprinsessan, Prins Daniel och statsrådet Annika Strandhäll vid National Library for Children and Young Adults i Seoul. Foto: David Sica/Stella Pictures

Under rundvandringen på biblioteket.

Under rundvandringen på biblioteket. Foto: David Sica/Stella Pictures

Eftermiddagen avslutades med ett besök på The War Museum of Korea, en utställnings- och minnesplats för Koreas militärhistoria. Byggnaden har sex utställningshallar och Kronprinsessparet fick en guidad visning av FN-utställningen där en svensk monter ingår. Under Koreakriget fanns ett svenskt fältsjukhus i staden Busan i sydöstra Korea.

The War Museum of Korea.

The War Museum of Korea. Foto: David Sica/Stella Pictures

Dagen och besöket i Sydkorea avslutades med att Dr Lee Se-ung, hedersordförande i Korea-Sweden Arts and Culture Society, stod värd för en middag med inbjudna kulturpersoner i Sydkorea.