Kronprinsessparet besöker Sydkorea – dag 2

Kronprinsessparets besök i Sydkorea fortsatte tisdagen den 24 mars. Dagen innehöll bland annat ett möte med Sydkoreas president Park Geun-hye och besök på Green Climate Fund.

Kronprinsessan och president Park Geun-hye.

Kronprinsessan och president Park Geun-hye. Foto: David Sica/Stella Pictures

Kronprinsessparets dag inleddes med ett besök vid Gröna Klimatfondens (Green Climate Fund, GCF) kontor i Songdo. Det var vid FN:s klimatmöte i Cancún som parterna enades om att etablera Gröna Klimatfonden. Fondens uppdrag är att stödja utvecklingsländer genom insatser för klimatanpassning och minskade utsläpp av växthusgaser, inklusive skogsrelaterade insatser.

Prins Daniel välkomnas till klimatfondens kontor av Héla Cheikhrouhou, vd för Gröna Klimatfonden.

Prins Daniel välkomnas till klimatfondens kontor av Héla Cheikhrouhou, vd för Gröna Klimatfonden. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vid besöket fick Kronprinsessparet veta mer om klimatfondens arbete samt om den pågående förhandlingsprocess som man vill ska resultera i att ett rättsligt bindande avtal om utsläppsbegränsningar skrivs under vid FN:s klimatkonvention i Paris i december 2015.

Så arbetar fonden

Fonden, som är under uppbyggnad, väntas få en central betydelse i den framtida klimatfinansieringen. Gröna klimatfonden styrs av en styrelse som består av 24 medlemmar, som representerar utvecklingsländer och utvecklade länder. Sverige har en plats i styrelsen. Den träffas ca 3 gånger per år och Kronprinsessparets besök sammanföll med ett av dessa styrelsemöten. Fondens operativa verksamhet bedrivs av ett sekretariat som är placerat i Songdo.

Sveriges ambassadör Lars Danielsson stod sedan värd för en lunch på temat Utmaningar för Korea i dag. Inbjudna gäster var parlamentsledamot Park Young-sun, parlamentsledamot Nah Kyung-won och Eunice Kyonghee Kim, professor i juridik vid Ewha Womans University. Under lunchen talades det bland annat om de höga studiekraven och behovet av fler entreprenörer i Sydkorea. Lunchen hölls i kulturbyggnaden och restaurangen Min’s club i Insadong.

Kronprinsessan och president Park Geun-hye i samtal.

Kronprinsessan och president Park Geun-hye i samtal. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under eftermiddagen tog president Park Geun-hye emot Kronprinsessparet i presidentens palats The Blue House i Seoul. Under mötet fördes bland annat samtal om samarbeten för att kunna fördjupa och förstärka ländernas redan goda relationer. Kronprinsessan och presidenten delar ett stort intresse och engagemang i miljöfrågor och talade bland annat om Green Climate Fund och dess betydelse inför klimatförhandlingarna i Paris i december månad.

The Blue House eller Cheong Wa Dae, är presidentens residens och kontor. Det är byggt enligt traditionell koreansk arkitektur med moderna inslag.

The Blue House eller Cheong Wa Dae, är presidentens residens och kontor. Det är byggt enligt traditionell koreansk arkitektur med moderna inslag. Foto: Kungahuset.se

Efter mötet med president Park Geun-hye deltog Kronprinsessparet i en kransnedläggningsceremoni vid Memorial Tower of the National Cemetary.

Under ceremonin vid Memorial Tower of the National Cemetary.

Under ceremonin vid Memorial Tower of the National Cemetary. Foto: David Sica/Stella Pictures

Här på Sydkoreas nationella begravningsplats ligger över 173 000 personer begravda. Tre av Sydkoreas tidigare presidenter, liksom personer som omkommit i nationens tjänst har fått sin sista vila här.

Kronprinsessan och premiärminister Lee Wan-koo.

Kronprinsessan och premiärminister Lee Wan-koo. Foto: David Sica/Stella Pictures

Dagen avslutades med att Sydkoreas premiärminister Lee Wan-koo tog emot Kronprinsessparet för ett möte. Därefter bjöd premiärministern på middag i residenset.

Vid ankomsten till premiärministerns residens.

Vid ankomsten till premiärministerns residens. Foto: David Sica/Stella Pictures