Kronprinsessparet besöker Sydkorea – dag 1

Måndagen den 23 mars till onsdagen den 25 mars besöker Kronprinsessparet Sydkorea tillsammans med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Berndt Grundevik som är chef för den svenska militärstyrkan guidar Kronprinsessparet och statsrådet Annika Strandhäll vid Joint Security Area i Panmunjom. Området är en 800 meter bred och 400 meter lång zon och den enda delen av den demilitariserade zonen där Nord- och Sydkorea möts direkt utan ett ingenmansland emellan.

Berndt Grundevik som är chef för den svenska militärstyrkan guidar Kronprinsessparet och statsrådet Annika Strandhäll vid Joint Security Area i Panmunjom. Området är en 800 meter bred och 400 meter lång zon och den enda delen av den demilitariserade zonen där Nord- och Sydkorea möts direkt utan ett ingenmansland emellan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kronprinsessparets första dag i Sydkorea inleddes med ett besök i orten Panmunjom, på gränsen mellan Nord- och Sydkorea, som sedan 1953 är bas för De neutrala ländernas övervakningskommission (NNSC).

Sedan 1953 deltar Sverige i övervakningen av vapenstilleståndsavtalet mellan Nord- och Sydkorea. I dagsläget har Sverige fem officerare på plats i Panmunjom. Generalmajor Berndt Grundevik, som leder den svenska delegationen, berättade för Kronprinsessparet om zonen, den svenska representationen samt verksamheten vid NNSC. Kronprinsessparet besökte också den del där svenskarna bor.

På väg till området där den svenska representationen bor.

På väg till området där den svenska representationen bor. Foto: Kungahuset.se

Möte med svenska företag

Första dagen avslutades med en middag, i Seoul, tillsammans med representanter från svenska företag i Sydkorea. Middagen arrangerades av Business Sweden och Swedish Chamber of Commerce i Korea.

Under kvällen talade bland andra Dr Choi Byung-il, professor vid Ewha Womans University och expert på Koreas ekonomi, om ekonomiska utmaningar i Korea. En aktuell utmaning är att koreanska företag skapar fler arbetstillfällen utomlands än i landet och en viktig faktor för att driva Koreas ekonomi framåt är entreprenörskap.

Sydkorea är Sveriges fjärde största exportmarknad i Asien, efter Kina, Japan och Indien. Kring 80 svenska företag är etablerade i landet.

NNSC (Neutral Nations Supervisory Commission)

Huvuduppgiften är numera att utföra vissa inspektions- och kontroll­uppdrag längs den demilitariserade zonen samt att övervaka att den övningsverksamhet som bedrivs av Sydkoreanska försvarsmakten och US Forces Korea är av defensiv karaktär.

NNSC består av representanter för Sverige och Schweiz, med vardera fem officerare på plats i Panmunjom, samt Polen. Den demilitariserade zonen är en smal landremsa som löper tvärs genom Koreahalvön.

Läs mer om NNSC