Kungaparet vid firandet av Jockeyklubben 125 år

Lördagen den 7 mars deltog Kungaparet i firandet av Jockeyklubbens 125-årsjubileum på Grand Hôtel i Stockholm. Kungen är klubbens beskyddare.

Kungaparet tillsammans med Jockeyklubbens ordförande Christina Odenberg. Hon är Sveriges första kvinnliga biskop och som jockey erövrade hon titeln Svensk champion tre gånger.

Kungaparet tillsammans med Jockeyklubbens ordförande Christina Odenberg. Hon är Sveriges första kvinnliga biskop och som jockey erövrade hon titeln Svensk champion tre gånger. Foto: Kungahuset.se

Under middagen höll Kungen tal och sa:

Enligt min mening är det få saker som är mer livshöjande än att tidigt en morgon kunna rida ut på Alvaret på Öland. Att då ensam, tillsammans med sin häst, få uppleva naturen är fantastiska minnen att bevara. […]

Intresset kanske har kommit från min far, Prins Gustaf Adolf, som var en hängiven och duktig tävlingsryttare. Och han var dessutom ordförande i Jockeyklubben 1942–1947. Själv är jag stolt att vara dess beskyddare sedan 1973.

H.M. Konungen

Jockeyklubben

Jockeyklubben bildades 1890 och är en ideell förening med ändamål ”att främja den ädla hästaveln och galoppsporten i Sverige”.

Fram till 1959 bar Jockeyklubben det högsta ansvaret för galopp­sporten i landet. Klubben har knappt 200 medlemmar, ett antal som enligt stadgarna inte får överskridas. Dess förste ordförande var Kronprinsen, sedermera Gustav V.