Drottning Louise 1889–1965

Den 7 mars är det 50 år sedan drottning Louise gick ur tiden. Margareta Nisser-Dalman, överintendent vid Kungl. Husgerådskammaren, berättar här om drottning Louise.

Drottning Louise 1936.

Drottning Louise 1936. Foto: Jaeger/Bernadottebibliotekets arkiv

Lady Louise Mountbatten gifte sig med kronprins Gustaf (VI) Adolf den 3 november 1923. Hon var då 34 år och hade svurit på att aldrig gifta sig med en kung eller med en änkeman. Det blev både och. Kronprins Gustaf Adolf hade förlorat sin hustru kronprinsessan Margareta 1920 då hon avled efter en kortare tids sjukdom. 1950 tillträdde han tronen vid Gustaf V:s bortgång. Louise fanns vid hans sida i 42 år.

Kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise vid Sofiero slott.

Kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise vid Sofiero slott. Foto: Bernadottebibliotekets arkiv

Barnbarnsbarn till hela Europas mormor

Louise av Battenberg (senare ändrat till Mountbatten) var barnbarnsbarn till hela Europas ”mormor” – drottning Victoria av Storbritannien. Under första världskriget arbetade hon vid franska militärsjukhus, ett krävande arbete både fysiskt och psykiskt.

Battenberg blir Mountbatten

1917, under pågående krig, påbjöds alla engelska kungligheter med tyskklingande efternamn att byta till engelska namn. Den brittiska kungafamiljen blev Windsor (Sachsen-Coburg-Gotha) och Battenberg översattes till Mountbatten.

Under den ryska revolutionen samma år förlorade familjen sin förmögenhet som till stor del varit placerad i ryska gruvor. Louise fortsatte att arbeta, nu med fattiga barn i Londons slum.

”Ett nytt, lyckligt avsnitt”

”Jag får åter vara i fullkomlig jämvikt och harmoni och fastän jag ju aldrig glömmer det förflutna, så är tomhetskänslan försvunnen och det känns som ett nytt, lyckligt avsnitt av livet börjar”, skrev kronprins Gustaf Adolf till vännen och ärkebiskopen Nathan Söderblom i samband med giftermålet 1923. Louise blev styvmor till de fem moderlösa barnen Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Karl-Johan, enligt barnen själva en inte helt lätt uppgift. Louise engagerade sig i Gustaf Adolfs intressen – bland annat arkeologi, fiske och trädgårdsskötsel. Hon läste gärna romaner och biografier och lyssnade på musik och var en engagerad och kunnig hedersordförande för Sophiahemmet.

Nobelfesten i december 1964 blev drottning Louises sista offentliga framträdande. Hon avled den 7 mars 1965 och ligger begravd på Kungliga begravningsplatsen i Hagaparken.

För att uppmärksamma att det i år är 50 år sedan drottning Louise gick ur tiden har vi skapat en liten miljö på Kungliga slottet där vi tror att drottningen skulle ha känt igen sig.

Margareta Nisser-Dalman, överintendent vid Kungl. Husgerådskammaren

Foto: Kungahuset.se