Kungaparets statsbesök till Finland – dag 2

Onsdagen den 4 mars fortsatte Kungaparets statsbesök i Finland.

Kungaparet intervjuas av tidningen Länsiväylä under besöket på Me & My City.

Kungaparet intervjuas av tidningen Länsiväylä under besöket på Me & My City. Foto: Kungahuset.se

Dagen inleddes på Sveriges ambassad där Kungaparet och utbildningsminister Gustav Fridolin mötte den svenska näringslivsdelegationen.

9.08 Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup inledde mötet i Röda salongen på residenset och gav en introduktion över hur samarbetet mellan svenskt och finskt näringsliv ser ut. Han talade om det stora intresset för ländernas företag.

Under mötet med den svenska näringslivsdelegationen.

Under mötet med den svenska näringslivsdelegationen. Foto: Kungahuset.se

Något som kommer leda till samarbeten på fler områden är det nya försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland. Även områden som hållbar energi, utbildning, innovation, grundforskning och en levande landsbygd diskuterades under mötet med näringslivs­delegationen.

09.40 Därefter lyssnade Kungaparet tillsammans med presidenten på en genomgång över den finländska start-up-världen. IT-debattören Linda Liukas, som bland annat skrivit en bok om barn och programmering, HelloRuby.com, gav en introduktion av finländska start up-världen och berättade att hon ser kunskap om programmering som en demokratiprocess.

IT-debattören Linda Liukas berättade om den finländska start-up-världen.

IT-debattören Linda Liukas berättade om den finländska start-up-världen. Foto: Kungahuset.se

Därefter talade utvecklingschef Peter Vesterbacka, från Rovio som står bakom storsuccén med mobilspelet Angry Birds, och Miki Kuusi som under fyra år har lett Slush, en finsk startup-mässa som blivit Nordens viktigaste mötesplats för nya innovativa företag. Slush-mässan startades bland annat för att öka intresset bland unga att starta eget, vilket nu börjar ge resultat. Vid starten 2008 kom 400 besökare till mässan. Förra året hade mässan 14 000 besökare.

Peter Vesterbacka menar att de företag som kommer att vara stora i framtiden inte finns idag. Mycket kommer att handla om innovation. I Norden finns all talang som behövs för framgång och grunden till det är vår goda utbildning.

10.10 Färden går vidare mot Me & MyCity i Esbo. Me & MyCity är en utbildningsmodell där man bygger upp en företagsby för att lära sjätteklassare mer om entreprenörskap och företagande. Vd Tomi Alakoski hälsar välkommen.

Under tio lektioner får eleverna lära sig om grunderna i samhällsekonomi och är sedan en dag med i ett rollspel. I speciellt uppbyggda miniatyrstäder på 500 kvadratmeter tar 15–20 företag och runt 70 olika yrkeskategorier plats och där eleverna får söka anställning, starta företag och göra inköp. Universitetsstudenter fungerar som handledare under dagen.

Kungaparet under besöket på Me & MyCity.

Kungaparet under besöket på Me & MyCity. Foto: Kungahuset.se

Me & MyCity startades 2009 av undervisningsministeriet och finns idag på åtta orter i Finland.

11.40 Sedan deltar Kungaparet och statsråden i Ungdomsforum på Hanaholmen. På Hanaholmen hälsas Kungaparet välkomna av Gunvor Kronman som är vd för Hanaholmen.

Läs en intervju med Gunvor Kronman om hur Kungaparets besök planerades

På Hanaholmen anordnas en nätverksträff ”Framtidens ledare från Sverige och Finland axlar manteln”. Syftet är föryngra nätverken mellan Sverige och Finland och för att ge nya impulser till samarbeten inom politik, ekonomi och kultur.

Hanaholmen med Helsingfors i bakgrunden.

Hanaholmen med Helsingfors i bakgrunden. Foto: Hanaholmen

Gunvor Kronman inleder med att berätta om Kulturfonden för Sverige och Finland och den målinriktade satsningen för att locka unga människor att intressera sig för samarbetet mellan de bägge länderna. Det arbetet inleddes under märkesåret 2009 som uppmärksammade 200-års minnet av händelserna i Sverige och Finland 1809.
Läs mer om händelserna 1809.

Ett 50-tal unga ledare är med i träffen bland annat Svensk-finska Framtidsgruppen, alumner från det svensk-finländska projektet för småföretagare Framsteget; Tandem Leadership, samt scouternas projekt Värdebaserat ledarskap som Kungen lanserade på Hanaholmen under märkesåret 2009. På scen medverkar ett urval av deltagarna och Gunvor Kronman är moderator.

Under förmiddagen har deltagarna diskuterat gemensamma möjligheter och utmaningar. Diskussionerna har bland annat tagit upp vikten av fortsätta fostra ett innovativt samhälle, främja nätverkande och samla förebilder och mentorer. Företag, organisationer och samhället måste bli bättre på att ge förutsättningar för unga talanger att utveckla sina idéer som sen kan gagna samhället i stort.

Anna Munsterhjelm gick utbildningen Värdebaserat ledarskap. Den arrangeras av Scouterna och Scouternas folkhögskola med stöd av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Anna Munsterhjelm gick utbildningen Värdebaserat ledarskap. Den arrangeras av Scouterna och Scouternas folkhögskola med stöd av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Foto: Kungahuset.se

Anna Munsterhjelm, ordförande för Finlands Scouter, deltog i nätverksträffen på Hanaholmen. Anna arbetar bland annat med scouternas projekt Värdebaserat ledarskap,

Under förmiddagen ingick du i den grupp som diskuterade hållbarhet och grön omställning. Vad kom ni fram till?
– Hur viktigt det är att vi samarbetar och att det är slut med att vara oroliga och diskutera. Vi måste göra något och där tror jag att värdebaserat ledarskap är en bra grund, alltså att man som ledare är medveten om sina värderingar och agerar i enlighet med dem.

Finns det speciella band mellan Finska och Svenska scouter?
– Ja, dels har vi många svensktalande scouter här i Finland, dels har vi liknande utmaningar. Senare i år åker jag med ett 30-tal scouter till Sverige och ett ämne som vi behöver utbyta idéer om är rekrytering av nya scouter och hur man lyckas attrahera nya grupper. Sen tror jag överlag att vi borde samarbeta mer länderna emellan. Det är så mycket vi har gemensamt och tillsammans kan vi bli starkare. Vi är små länder så det är ju mer effektivt om vi inte använder resurser på samma sak.

Hur är det att vara del av ett statsbesök?
– Coolt! Ja, jag gillar verkligen det och sen är ju Kungen scout också. Besöket är både trevlig och symboliskt. Vi gillar Kungaparet och vill att de ska känna sig välkomna.

På scen välkomnas sedan vinnarna i den app-tävlingen som Drottningen besökte igår och Drottningen överlämnar diplom till de tre studenter som gjorde den bästa appen. Vinnarna är Johanna Lundgren, Anette Kemppi och Ludwig Händel. Deras app heter Biz Partner och underlättar matchning för svenska och finska företag.

Drottningen delar ut diplom till Johanna Lundgren som tillsammans med Ludwig Händel och Anette Kemppi vann app-tävlingen med appen Biz Partner.

Drottningen delar ut diplom till Johanna Lundgren som tillsammans med Ludwig Händel och Anette Kemppi vann app-tävlingen med appen Biz Partner. Foto: Kungahuset.se

Efter en pressträff på Hanaholmen med svensk och finsk media ger Helsingfors stad en lunch för Kungaparet i Helsingfors stadshus där även presidentparet närvarar. Stadsfullmäktiges ordförande Mari Puoskari hälsar Kungaparet och presidentparet välkomna.

Kungen tog i sitt tacktal vid lunchen upp likheterna mellan Stockholm och Helsingfors och hur de bägge huvudstäderna står inför samma utmaning att utveckla en växande stad i en hållbar riktning.

Kungaparet signerar gästboken inför lunchen i Helsingfors stadshus. Från vänster, borgmästare Jussi Pajunen, Kari Rauhamäki och stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki.

Kungaparet signerar gästboken inför lunchen i Helsingfors stadshus. Från vänster, borgmästare Jussi Pajunen, Kari Rauhamäki och stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki. Foto: Kungahuset.se

Helsingfors stadshus uppfördes 1833 och ritades av Carl Ludvig Engel. Stadshuset var ett centrum för Helsingfors societet under 1800-talet och ett välbesökt kulturcenter, bland annat visades Finlands första filmföreställning där av bröderna Lumière 1896.

14.50 Efter lunchen inspekterade Kungaparet arrangemangen inför svarsmiddagen som ges i Ständernas hus.

Därefter besökte Drottningen tillsammans med fru Haukio Design Forum på temat ung finländsk design. Design Forum har samlat det senaste inom finsk design, bland annat hur teknik och design sammanflätas. VD Daniel Colliander hälsade välkommen.

Drottningen och fru Haukio under besöket på Design Forum.

Drottningen och fru Haukio under besöket på Design Forum. Foto: Sveriges Ambassad i Helsingfors

Samtidigt besökte Kungen Försvarshögskolan som varje år utbildar 2 000–2 500 elever. Finlands försvarsminister Carl Haglund inledde med att ge en överblick över de förändringar som gjorts de senaste åren inom det finska försvaret.

Kungen vid besöket på Försvarshögskolan.

Kungen vid besöket på Försvarshögskolan. Foto: Republikens Presidents kansli

Jan Karlsson, svensk förbindelseofficer vid Huvudstaben i Helsingfors (motsvarande i Sverige är Högkvarteret) gav en presentation av det fördjupade militära samarbetet mellan Sverige och Finland. Samarbetet presenterades av Finlands försvarsminister Carl Haglund och Sveriges dito Peter Hultqvist på ett seminarium på Finlandsinstitutet i Stockholm i februari 2015. Samarbetet omfattar bland annat övervakning av Östersjön och fredsinsatser.

Kungen och presidenten vid övningsområdet Sahara.

Kungen och presidenten vid övningsområdet Sahara. Foto: Kungahuset.se

Kungen får också på plats se övningsområdet Sahara där bland annat Finlands bidrag till Nordic Battle Group 2015 visas upp, MEDEVAC, det vill säga transporter av sårade och sjuka.

Eftermiddagen avslutas med ett besök på Krigsmuseet där Kungen och presidenten tillsammans med utrikesminister Wallström hälsades välkomna av museidirektör Harri Juusko, guiden Juha Joutsi och utställningschef Lauri Haavisto. I dagarna är det 75 år sedan Vinterkriget tog slut, det pågick mellan 30 november 1939 och 13 mars 1940. Ett krig där Finland förlorade 2 % av sin befolkning och 10 % av sin areal. Besöket inleddes med en filmvisning om krigets bakgrund, förlopp och följder och därefter visades utställningen om Vinterkriget.

Utställningen om Vinterkriget på Krigsmuseet i Helsingfors.

Utställningen om Vinterkriget på Krigsmuseet i Helsingfors. Foto: Kungahuset.se

Svarsmiddag

20.00 inleddes svarsmiddagen där presidentparet Sauli Niinistö och fru Haukio var hedersgäster. Svarsmiddagen hålls på Ständerhuset.

Kungaparet och presidentparet vid svarsmiddagen.

Kungaparet och presidentparet vid svarsmiddagen. Foto: Kungahuset.se

Meny

Svensk västkustsymfoni på hummer, havskräfta och krabba

*

Späckad lammrygg med syrlig dillsås, glaserade grönsaker och potatisterrin

*

Ostar från svenska gårdar med marmelad och surdegscrustini

*

Inkokta Sollidenpäron, kolaparfait på mandelbotten samt mint- och chokladflarn

Kvällens meny.

Kvällens meny. Foto: Kungahuset.se