Kronprinsessparet besöker Östersund

Onsdagen den 4 mars besökte Kronprinsessparet Östersund för att få information om länets arbete inom hälsa, entreprenörskap och integration.

Kronprinsessparet i samtal med Östersunds Fotbollsklubbs ordförande Daniel Kindberg efter mötet med spelarna. Landshövding Jöran Hägglund och sambo Beata Matusiak samtalar med kanslichef Lasse Landin.

Kronprinsessparet i samtal med Östersunds Fotbollsklubbs ordförande Daniel Kindberg efter mötet med spelarna. Landshövding Jöran Hägglund och sambo Beata Matusiak samtalar med kanslichef Lasse Landin. Foto: Robert Eklund/Stella Pictures

Kronprinsessparet, tillsammans med landshövding Jöran Hägglund, inledde sitt besök på Jämtkraft Arena där Östersunds fotbollsklubb berättade om sitt arbete med integration och mångfald. Östersunds fotbollsklubb har startat en kulturakademi och en ungdomsakademi. Kulturakademin bjuder in författare, musiker, dansare och konstnärer att aktivt delta i klubbens utveckling. Ungdomsakademin driver bland annat en fritidsgård som är en mötes plats för alla.

Styrka genom mångfald är ledord i det arbete som Östersund FK gör. Klubben arbetar mycket med olika kulturuttryck i sin verksamhet. Fotbollsspelarna målar tavlor, har satt upp en pjäs som de själv uppträtt i och skrivit en bok där alla spelare berättar om sin individuella väg fram till A-laget.

Landshövding Jöran Hägglund gav lunch på residenset och temat för lunchen var lokala smaker och råvaror.

Eftermiddagen inleddes med att Prins Daniel och landshövdingen besökte företaget Woolpower. Woolpower tillverkar bland annat underställ, sockor och förstärkningsplagg. All produktion av företagets produkter, från garn till färdigt plagg, sker i Östersund.

Woolpower informerade om sin verksamhet och gav en rundvandring i produktionen, genom stickningssalen vidare till beredningen och stansen.

Jämtland har en lång tradition av entreprenörskap och är det län, jämte Gotland, som är det mest företagstäta i Sverige. Jämtlands län har även den högsta företagsamheten bland kvinnor i landet.

Som sista programpunkt besökte Prins Daniel och landshövdingen Sports Tech Research Centre vid Mittuniversitetet där de fick information om verksamheten med inriktning mot anpassning av sportutrustning för personer med funktionsnedsättning.

Som avslutning på Sports Tech Research Centre besökte Prinsen och landshövdingen tre olika lab – Additiv tillverkning (3D-printing), produktutveckling/texil (3D-printing) och vindtunneln.

Kronprinsessan hade tyvärr inte möjlighet att fullfölja eftermiddagens program i Östersund på grund av en kraftig förkylning.