Kungaparets statsbesök till Finland – dag 1

Tisdagen den 3 mars inleddes Kungaparets statsbesök till Finland. Med på resan är också utrikesminister Margot Wallström och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Drottningen skriver i presidentparets gästbok på Presidentens slott.

Drottningen skriver i presidentparets gästbok på Presidentens slott. Foto: Republikens presidents kansli

10.40 Kungaparet möttes vid Vanda flygplats strax utanför Helsingfors av justitieminister Anna-Maja Henriksson tillsammans med Finlands ambassadör i Stockholm, Jarmo Viinanen och Sveriges ambassadör i Helsingfors, Anders Lidén.

Kungen välkomnas av justitieminister Anna-Maja Henriksson vid Vanda flygplats.

Kungen välkomnas av justitieminister Anna-Maja Henriksson vid Vanda flygplats. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet och den svenska delegationen anländer till Vanda flygplats utanför Helsingfors.

Kungaparet och den svenska delegationen anländer till Vanda flygplats utanför Helsingfors. Foto: Kungahuset.se

10.45 Kortegen lämnade flygplatsen för färd mot Presidentens slott.

Kungaparet och presidentparet vid mottagningsceremonin på Presidentens slott.

Kungaparet och presidentparet vid mottagningsceremonin på Presidentens slott. Foto: Sveriges ambassad

11.10 Den officiella mottagningsceremonin ägde rum framför Presidentens slott vid Salutorget i centrala Helsingfors. Ceremonin inleddes med att presidentparet Sauli Niinistö och fru Haukio hälsade Kungaparet välkomna och nationalsångerna spelades innan hedersvakten inspekterades. Därefter gavs en kort välkomstmottagning i Gula salen i Presidentens slott.

Presidentens palats stod klart 1820 och var från början ett privatpalats. 1921 blev det residens för Finlands president och innehåller idag både arbetsrum och representationsvåningar för presidenten med kansli.

Presidentens palats stod klart 1820 och var från början ett privatpalats. 1921 blev det residens för Finlands president och innehåller idag både arbetsrum och representationsvåningar för presidenten med kansli. Foto: Republikens presidents kansli

Kungaparet och presidentparet.

Kungaparet och presidentparet. Foto: Kungahuset.se

Sedan hade Kungen och presidenten ett enskilt möte innan de båda anslöt till de samtal som samtidigt hölls mellan den svenska och finska delegationen.

Drottningen och fru Haukio i samtal med studenterna Henrietta Hindström, Stina Bäckman och Jonas Eklöf som visar sin app-lösning "Bury and boost".

Drottningen och fru Haukio i samtal med studenterna Henrietta Hindström, Stina Bäckman och Jonas Eklöf som visar sin app-lösning "Bury and boost". Foto: Kungahuset.se

11.51 Samtidigt besöker Drottningen och fru Haukio en app-tävling där 15 svenska och finska studenter från sex olika universitet tävlar om att bygga den bästa appen som ska främja och underlätta kontakter för det finska och svenska näringslivet. Tävlingen anordnas av Ung Företagsamhet i Finland tillsammans med bland andra Microsoft. Under besöket fick Drottningen och fru Haukio träffa en grupp studenter och se hur arbetet gått till.

12.04 Efter besöket vid app-tävlingen besöks konstmuseet Ateneum. Besöket inleds med en konsert där musikern Folke Gräsbeck framför pianostycken av Sibelius.

Efter konserten ges en guidad tur av den stora Sibelius-utställning. Utställningen Sibelius och konstens värld är skapad inför Sibelius 150-års jubileum.

Inne på Sibelius-utställningen.

Inne på Sibelius-utställningen. Foto: Kungahuset.se

2015 är det 150 år sedan Finlands nationalkompositör Jean Sibelius föddes. Sibelius var en frontfigur i nationsbygget och har haft en avgörande betydelse för Finlands rika musikliv. Finland är idag världsledande inom den klassiska musiken och har fler musiker, kapellmästare och kompositörer per capita än någon annanstans i världen.

Utställningen tar sin utgångspunkt i Sibelius starka band till bildkonsten och visar både konstfenomen som inspirerat Sibelius och om de viktigaste bildkonstnärerna och verken i hans närhet.

Utställningskatalogen till utställningen.

Utställningskatalogen till utställningen. Foto: Kungahuset.se

Johannes Fröjdin.

Johannes Fröjdin. Foto: Kungahuset.se

En av besökarna som kommit till Ateneum är Johannes Fröjdin, språklärare i svenska och finska, från Lahtis.

Varför har du kommit till Helsingfors i dag?
– Jag visste att Kungaparet kommer hit och hade möjlighet att få en vikarie i dag. Så då tog jag bussen till Helsingfors för att se om jag fick tillfälle att se dem. Och Drottningen mötte jag här på Ateneum.

Vad är speciellt för dig med Kungafamiljen?
– De står för kontinuitet, byts inte ut vid nytt val och det är en modern Kungafamilj. Och det är bra att de är opolitiska, de gör dem lätta att gilla oavsett vad man har för politisk tillhörighet. Sen tycker jag om det estetiska med Kungahuset, att det ibland får vara lite tradition och glamour också.

Hur är intresset i Finland för Kungahuset?
– Speciellt bland dem som är tvåspråkiga finns ett stort intresse och Kungafamiljen är ofta här. Finland och Sverige har ju en lång gemensam historia och man känner sig nära Sverige och Kungafamiljen. Och det känns än mer viktigt i instabila tider.

12.58 Medan Drottningen och fru Haukio deltar i ett lunchmöte på Ateneum tillsammans med representanter för Finlands kulturliv deltar Kungen och presidenten i ett lunchmöte på Hotell Kämp med representanter från den svenska näringslivsdelegationen där Ylva Berg, vd för Business Sweden, står värd. Lunchen inleds med anföranden av utbildningsminister Fridolin och Finlands näringsminister Vapaavuiri.

Leif Johansson talar om hur digitaliseringen förändrar både lednings- och HR-funktionen för många företag.

Leif Johansson talar om hur digitaliseringen förändrar både lednings- och HR-funktionen för många företag. Foto: Kungahuset.se

Efter lunchen deltar Kungen och presidenten vid en debatt på temat Digitalisering av traditionell industri. Jens Spendrup, ordförande på Svenskt Näringsliv tog upp digitalisering ur ett arbetsgivarperspektiv – ju bättre företaget är på att digitalisera, desto mer attraktivt blir företaget som arbetsgivare. Professor Alf Rehn talade om vikten av transparens och hur man kan integrera digitala produkter bland andra. Alf Rehn tog också upp säkerhetsaspekten – det digitala är oerhört sårbart och där måste alla bli bättre på att skydda sig.

14:45 Sedan beger sig Kungaparet tillsammans med medföljande statsråd till Riksdagshuset där talman Eero Heinäluoma hälsar välkommen. I Riksdagshuset får Kungaparet, via diplomatläktaren, lyssna till överläggningar i plenisalen.

Finlands riksdag har 200 ledamöter och arbetet i riksdagen leds av talman Eero Heinäluoma. Riksdagshuset invigdes den 7 mars 1931 och ritades av arkitektbyrån Borg-Sirén-Åberg.

Kungaparet under besöket i Riksdagshuset.

Kungaparet under besöket i Riksdagshuset. Foto: Kungahuset.se

Kungen höll ett tal under besöket i Riksdagshuset och framhöll där det goda samarbetet mellan Sverige och Finland.

På så sätt är vår relation i ständig förnyelse. Den vilar på historisk grund, men måste samtidigt blicka framåt. Jag är övertygad om att banden mellan Sverige och Finland kommer att utvecklas ytterligare framöver.

H.M. Konungen

15.20 Därefter besöker Kungaparet Sandudds begravningsplats där Kungen lägger ned tre kransar: en vid Hjältekorset, en vid marskalk Mannerheims grav och en vid minnesstenen för de saknade svenska stupade.

Kungen lägger ned en krans vid minnesstenen som är rest över svenska frivilliga soldater.

Kungen lägger ned en krans vid minnesstenen som är rest över svenska frivilliga soldater. Foto: Jonas Ekströmer/TT

På Sandudds begravningsplats ligger alla tidigare presidenter, utom två, begravda. Här finns också marskalk C.G. Mannerheims grav. Kransnedläggning och hedersvakt vid marskalkens grav och hjältekorset genomförs vid högtider.

På begravningsplatsen finns också hjältegravar där ca 3.100 i kriget stupade helsingforsare ligger begravda. På fältet ligger 8 svenska frivilliga soldater begravda som stupade i fortsättningskriget. Det var deras egen önskan att bli begravda i Finland. 13 svenska frivilliga soldater blev dock kvar på slagfälten och deras kroppar kunde inte föras tillbaka. Deras namn finns upptagna på en minnessten nära Mannerheims grav.

Eftermiddagen avslutas med en mottagning för svenskar boende i Finland på Sveriges ambassad.

19.30 Presidentparet ger galamiddag för Kungaparet på slottet. Menyn bestod av kräftbuljong till förrätt, siktartar med löjrom till mellanrätt, Vitsvanshjort med sås på karljohansvamp och bakelse med blåbär och färskost med hjortronsoppa till dessert. De 130 inbjudna gästerna fick lyssna till sång av Philomelakören under ledning av Marjukka Riihimäki och Gardets musikkår under ledning av musiköverstelöjtnant Elias Seppänen.

Kungen höll tal under middagen och tog särskilt upp alla de finländare som har hjälpt till att bygga upp Sverige.

Många talangfulla finländare har genom åren bidragit till den svenska samhällsutvecklingen. Under åren 1939 till 1944 kom många krigsbarn till vårt land.

Ytterligare grupper flyttade till Sverige under 1960 och 1970 talen och bidrog i hög grad till att svensk industri och näringsliv expanderade. De bidrog till ett växande välstånd i Sverige. Vi tackar dem för deras insatser.

H.M. Konungen

Även Presidenten höll tal under kvällen och tog i sitt tal de nära relationerna mellan Sverige och Finland:

”Under min presidentperiod har jag prioriterat det nordiska och i synnerhet det finsk-svenska samarbetet mycket högt. Jag har vid ett flertal tillfällen besökt Sverige. Jag sätter mycket stort värde på vår relation och min samlade bild är att vi nu står varandra närmare än någonsin. Det enda undantaget är kanske när vi drabbar samman i hockeyrinken.”
Läs presidentens tal

Kungaparet och presidentparet vid galamiddagen.

Kungaparet och presidentparet vid galamiddagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT