Kungen besöker Migrationsverket

Fredagen den 20 februari besökte Kungen Migrationsverkets huvudkontor i Norrköping för att få en lägesrapport om migrationen till Sverige och integrationen av de nyanlända.

Kungen hälsar på Emanuel och Claudine Kunda, två kongolesiska ungdomar som kom till Sverige 2009. Till vänster i bild står Suad Ali, utvecklingsledare på Migrationsverket.

Kungen hälsar på Emanuel och Claudine Kunda, två kongolesiska ungdomar som kom till Sverige 2009. Till vänster i bild står Suad Ali, utvecklingsledare på Migrationsverket. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Vid Migrationsverkets huvudkontor möttes Kungen av generaldirektör Anders Danielsson och Mikael Ribbenvik, operativ chef, som berättade om verkets uppdrag och hur migrationen till Sverige ser ut i dag.

Kungen fick en visning av Migrationsverkets kundcenter och mottagnings­enhet för asylsökande boende i Östergötland. Mottagnings­enheten ansvarar för boende och bistånd, återvändande samt delar av det bosättningsarbete som sker efter uppehållstillstånd för de asylsökande.

Efter lunchen berättade Oskar Ekblad, chef för den svenska kvotverksamheten, om hur arbetet med att utse vilka som får komma till Sverige som kvotflyktingar går till.

Sverige har tagit emot kvotflyktingar sedan 1950 och vilka som får komma till Sverige bestäms i samråd med UNHCR. Idag tar cirka 27 länder emot kvotflyktingar på årlig basis.

Besöket avslutades med att Kungen fick möta Emanuel och Claudine Kunda, två kongolesiska ungdomar som kom till Sverige som kvotflyktingar 2009 för ett samtal.

Migrationsverket

Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill bosätta sig i Sverige, komma på besök, söka skydd undan förföljelse eller ha svenskt medborgarskap.

Migrationsverket får sitt uppdrag från riksdag och regering, som lägger fast den svenska asyl- och migrationspolitiken. Migrationsverket har 40-tal kontor runtom i Sverige.