Kungaparet invigde utställning om prins Eugen

Fredagen den 6 februari invigde Kungaparet Waldemarsuddes utställning Prins Eugen 150 år – Fasetter ur ett liv.

Kungaparet framför prins Eugens målning Molnet.

Kungaparet framför prins Eugens målning Molnet. Foto: Robert Eklund/Stella Pictures

2015 är det 150 år sedan prins Eugen föddes. I utställningen på Waldemarsudde visas nu en omfattande jubileumsutställning om prinsen och hans livsgärning upp. "Prins Eugen 150 år – Fasetter ur ett liv" visar både prins Eugen som konstnär och konstsamlare men också prinsens centrala roll i svenskt kulturliv, hans engagemang för folkbildning och avståndstagandet från nazismen under andra världskriget tas upp i utställningen.

Kungen höll tal under invigningen berättade bland annat:

Den kanske mest kända tavlan, Molnet, har inspirerat många konstnärer ända fram till våra dagar. Jag vet inte om det är en familjeskröna eller inte – det kanske ni som är här känner till – men i familjen har vi fått berättat för oss att Prinsen målade molntussarna med tummen innan han blev riktigt nöjd med just det motivet.

H.M. Konungen

Prins Eugen och Waldemarsudde

Prins Eugen föddes 1865 som fjärde son till kung Oscar II och drottning Sofia. Prinsen var känd som ”målarprinsen” och utbildade sig bland annat i Paris. Flera av prinsens verk finns att se på offentliga platser, bland annat en altarmålning i Kiruna Kyrka och en 40 meter lång målning i Stockholms Stadshus. Redan i början av 1890-talet kom prins Eugen till Waldemarsudde och hade sin ateljé i det så kallade Gamla huset som finns kvar ännu idag.

I mars 1903 inleddes byggandet av Waldemarsudde efter ritningar av Ferdinand Boberg och sommaren 1905 flyttade Prinsen in. På Waldemarsudde samlades prinsens stora konstsamling som efter hans död 1947, tillsammans med hans hem, testamenterades till staten. I konstsamlingen ingick då över 6 000 verk, till hälften fördelat på verk av prins Eugen och till hälften med prinsens samtida konstnärer.

Läs mer om Prins Eugens Waldemarsudde