Kungafamiljen uppmärksammade Förintelsens minnesdag

Den 27 januari 2015 var det 70 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Kungaparet och Kronprinsessparet deltog i uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag.

Minnesdagen i Auschwitz, 70 år efter Förintelsen.

Minnesdagen i Auschwitz, 70 år efter Förintelsen. Foto: Odd Andersen/TT

Kronprinsessan deltog i den minnesceremoni som ägde rum i Auschwitz, Polen. Ceremonin inleddes i det tidigare koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau och avslutades vid minnesmonumentet över Förintelsens offer. Minneshögtiden samlade, förutom 300 överlevande, även kungligheter, politiker och kulturpersonligheter från ett 40-tal länder.

Kungaparet anländer till minnesceremonin som Judiska församlingen anordnade i Stockholms Stora synagoga.

Kungaparet anländer till minnesceremonin som Judiska församlingen anordnade i Stockholms Stora synagoga. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Kungaparet deltog i en ceremoni som Judiska församlingen anordnade i Stockholms Stora synagoga. Vid minneshögtiden talade bland andra statsminister Stefan Löfven, Israels ambassadör Isaac Bachman, Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska församlingen samt Tommy Ringart, Föreningen Förintelsens Överlevande.

Prins Daniel mötte Georg och Eva Klein vid föreställningen ”Vår klass” på Teater Galeasen. Georg Klein föddes i Budapest 1925 i en judisk-ungersk familj, som utrotades i Auschwitz. Han själv lyckades rymma från en fångtransport. Makarna Eva och Georg Klein kom till Sverige 1947 efter att ha flytt från den sovjetiska ockupationen av Ungern. I Sverige fullbordade de sina studier i medicin och under ett halvt sekel har professorerna och makarna verkat som forskare vid Karolinska Institutet.

Prins Daniel mötte Georg och Eva Klein vid föreställningen ”Vår klass” på Teater Galeasen. Georg Klein föddes i Budapest 1925 i en judisk-ungersk familj, som utrotades i Auschwitz. Han själv lyckades rymma från en fångtransport. Makarna Eva och Georg Klein kom till Sverige 1947 efter att ha flytt från den sovjetiska ockupationen av Ungern. I Sverige fullbordade de sina studier i medicin och under ett halvt sekel har professorerna och makarna verkat som forskare vid Karolinska Institutet. Foto: David Sica /Stella Pictures

Prins Daniel såg den hyllad pjäsen Vår klass på Teater Galeasen, som hade nypremiär på årsdagen av Auschwitz befrielse. Föreställningen har beskrivits som en av 2000-talets starkaste och viktigaste svenska teateruppsättningar. Den är skriven av den polske författaren Tadeusz Slobodsianek och skildrar en skolklass i den lilla polska byn Jedwabne – bestående av både katoliker och judar – från början av 1930-talet till vår tid.

I samband med nypremiären delade Prinsen ut stipendier från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.

Prinsen delade ut stipendier ur "Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen" till Sara Sommerfeld, Johan Romin och Örjan Henriksson.

Prinsen delade ut stipendier ur "Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen" till Sara Sommerfeld, Johan Romin och Örjan Henriksson. Foto: David Sica/Stella Pictures

Stipendiet, som i år delas ut för första gången, går till fotograf Örjan Henriksson för arbetet med fotoutställningen Auschwitz KZ I-II samt till skådespelaren Sara Sommerfeld och producenten Johan Romin för produktion av dokumentärfilmen Min farmor och Förintelsen.

Stiftelsens uppgift är att finansiera projekt som sprider förintelsens berättelser genom kulturella uttryck.

Om Förintelsens minnesdag

27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Sedan 1999 har det varit en minnesdag i Sverige som uppmärksammas runt om i landet.

FN deklarerade 2005 dagen som en internationell minnesdag över Förintelsens offer.