Kronprinsessparet besöker Silicon Valley – dag 3

Kronprinsessparet avslutade vistelsen i USA med att besöka en rad företag i Silicon Valley som Google, inkubatorn Y Combinator och Facebook.

Kronprinsessparet vid en arbetslunch med nordiska entreprenörer på Nordic Innovation House.

Kronprinsessparet vid en arbetslunch med nordiska entreprenörer på Nordic Innovation House. Foto: Vinnova

Googles huvudkontor GooglePlex

Kronprinsessparets dag inleddes på Googles huvudkontor GooglePlex på Amphitheatre Parkway.

Larry Page och Sergey Brin träffades på Stanford i mitten av 90-talet och började tillsamman utveckla en sökmotor – Backrub, som senare fick namnet Google. Namnet kommer från den matematiska termen ”googol” som betecknar talet 10 100 och anspelar på deras målsättning att organisera den till synes oändliga mängden information som finns på webben. I dag tillhandahåller företaget flera andra tjänster.

Inkubatorn Y Combinator

Därefter besökte Kronprinsessan och Prins Daniel inkubatorn Y Combinator, en av världens mest framgångsrika. Vd Michael Seibel presenterade verksamheten och visade runt. Samtidigt med besöket pågick Y Combinators ”prototype day” och Kronprinsessparet tog del av entreprenörernas idépresentationer.

Paul Graham startade Y Combinator 2005. Mot en andel av företaget (7 %) får innovatörer ta del av det överlägset mest eftertraktade hjälpprogrammet. En avgörande skillnad mot flertalet inkubatorer är att man har en begränsad tid på sig, sedan är det dags att leverera. Man får också tillgång till den allra bästa hjälpen, av personer som själva genomgått en startup-process på framgångsrikt sätt.

Inkubator

Begreppet inkubator står i princip för en fysisk plats för nya företag.

Man vänder sig till företag i ett startskede och erbjuder ofta lokaler och kompetens inom områden som nya företag behöver – marknads­föring, träning på att skapa intresse för företagets idéer och kommunicera, nätverk, affärskoncept och utvärdering av teknik.

Nordic Innovation House

Nordic Innovation House i Palo Alto deltog Kronprinsessparet i en arbetslunch med nordiska entreprenörer. Temat var Soft landing for Nordic startups och värdar var Yvonne Ericsson, Community Manager, och Anne Lidgard, styrelseordförande i Nordic Innovation House.

Kronprinsessparet tillsammans med nordiska entreprenörer och medarbetare vid Nordic Innovation House.

Kronprinsessparet tillsammans med nordiska entreprenörer och medarbetare vid Nordic Innovation House. Foto: Vinnova

Facebooks huvudkontor i Stanford Research Park

Besöket i Silicon Valley avslutades hos Facebook. Kronprinsessparet togs emot av Lisa Foster, Head of Policy Programs.

Facebook är en social nätverkstjänst som grundades i februari 2004 och drivs och ägs av Facebook, Inc. Facebook har fått sitt namn efter de fotokataloger som i USA delas ut till studenter av universitetens administration, vars syfte är att hjälpa studenterna att lära känna varandra bättre. Facebook grundades av Mark Zuckerberg tillsammans med studievännerna Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes.

I maj 2012 noterades Facebook Inc. på Nasdaqbörsen i New York. Senare samma år köpte Facebook företaget Instagram. 2014 gjorde Facebook sitt hittills största förvärv när företaget köpte WhatsApp. Samma år hade Facebook 1,23 miljarder aktiva användare varje månad. I Sverige fanns då cirka 4,9 miljoner. Antalet anställda var 5 300.