Kronprinsessparet besöker Silicon Valley – dag 1

Måndagen den 19 januari till onsdagen den 21 januari besöker Kronprinsessparet San Francisco och Silicon Valley i USA.

Kronprinsessparet och Prinsessan Estelle vid Svenska Kyrkan i San Francisco.

Kronprinsessparet och Prinsessan Estelle vid Svenska Kyrkan i San Francisco. Foto: Svenska Kyrkan

Kronprinsessparet besöker under resan flera stora företag och nordiska företag som har sin verksamhet i Silicon Valley.

Besöket inleddes på måndagen då Kronprinsessparet besökte Runway, ett kontor i Twitter Building i San Francisco som vänder sig till nystartade teknikföretag. Runway öppnade 2013 och erbjuder kontorsplatser för utvalda nystartade företag inom teknikvärlden.

Därefter besökte Kronprinsessan och Prins Daniel företaget Stripe som grundades 2010 och arbetar med transaktioner mellan nätföretag och deras kunder. I dag har företaget 17 000 kunder och finns i 14 länder i Nordamerika och Europa.

Sedan besökte Kronprinsessparet Tesla Motors fabrik i Fremont utanför San Francisco. Kronprinsessparet träffade svensken Peter Carlsson, ansvarig för logistik, som berättade om Tesla och visade runt i fabriken. Tesla är USA:s yngsta bilföretag, grundat 2003, och bygger enbart elbilar. Teslas första bil, Tesla Roadster, gör 0–100 meter på 3.7 sekunder och har en toppfart på 210 km/h. Motorn drivs helt av ett laddbart batteri som räcker 400 kilometer.

Kronprinsessparet tillsammans med Peter Carlsson vid Tesla.

Kronprinsessparet tillsammans med Peter Carlsson vid Tesla. Foto: Vinnova

Teslas ambition är att visa att elbilen på alla sätt kan vara överlägsen bensinbilen. Teslas grund är den AC-motor som Nikola Tesla fick patent på 1888. Nikola Tesla (1856–1943) har också gett upphov till företagets namn.

Eftermiddagen inleddes med ett besök hos Bill och Tim Draper. De är båda riskkapitalister med lång erfarenhet. De var bland annat med och stöttade företag som Skype, Hotmail och DivX tidigt.

På kvällen hölls eventet The Nordics and Silicon Valley – From Startup to successComputer History Museum i Mountainview, 5 mil söder om San Francisco. Svenska och nordiska företag presenterade sig för Kronprinsessparet och andra inbjudna gäster. Värd för evenemanget var Nordic Innovation House som hjälper nordiska teknikföretag att introduceras i Silicon Valley. Nordic Innovation House ägs och drivs gemensamt av de nordiska länderna.

Om Silicon Valley

Silicon Valley är USA:s centrum för dator- och elektronikindustrin. Silicon Valley ligger söder om San Francisco i Kalifornien men är mer ett begrepp än ett geografiskt område. Stanforduniversitetet har varit drivande i utvecklingen av området och det var här det första datorföretaget grundades 1939 av studenterna Bill Hewlett och David Packard. Nästa stora genombrott kom 1976 när Apple grundades av Steve Jobs och Steve Wozniak och de presenterade den första persondatorn.

I dag samlas flera tusen företag inom teknikindustrin i Silicon Valley – Facebook, Twitter och Apple för att bara nämna några. Barbro Osher är svensk generalkonsul i San Francisco och en av värdarna för Kronprinsessparets besök och säger att ”de starka banden mellan Sverige och USA betyder att teknikföretag från Sverige och hela norden får ett varmt välkomnande”.