Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist vid Idrottsgalan

Måndagen den 19 januari närvarade Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist vid Idrottsgalan i Globen, Stockholm.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist vid ankomsten till Idrottsgalan.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist vid ankomsten till Idrottsgalan. Foto: Sigge Klemetz/Stella Pictures

Årets Jerringpris, framröstat av svenska folket, gick till simmaren Sarah Sjöström. Hon var nominerad för sina medaljer i EM och för världsrekordet i 50 m fjärilssim. Med tiden 24,43 blev hon första kvinna under 25 sekunder.

Priset för bästa idrottsprestation 2014 gick till damlaget för deras guld i skidstafetten vid OS, de utsågs även till årets lag. De fyra skidåkarna, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla, tog också emot Svenska Dagbladets Bragdguld under galan.

Skicrossåkaren Sandra Näslund fick priset som årets nykomling, längdlandslagets förbundskapten Rickard Grip utsågs till årets ledare, längdskidåkaren Charlotte Kalla blev årets kvinnliga idrottare och Zlatan Ibrahimovic, årets manlige idrottare.

Sportspegelns pris gick till ishockeylaget Kiruna IF, ”För sitt mod att våga förändra …”. I juni 2014 meddelade Kiruna att man kommer att spela årets division ett-säsong i regnbågsfärgade matchtröjor för att stödja HBTQ-rörelsen.