Prins Carl Philip besökte Prins Eugens Waldemarsudde

Torsdagen den 15 januari besökte Prins Carl Philip Prins Eugens Waldemarsudde.

Prins Carl Philip i samtal med Karin Sidén, överintendent och museichef på Prins Eugens Waldemarsudde.

Prins Carl Philip i samtal med Karin Sidén, överintendent och museichef på Prins Eugens Waldemarsudde. Foto: Pelle T Nilsson/Small Media/All Over Press

Under besöket fick Prinsen se två utställningar, dels Inspirations Matisse! och dels Nutida nordisk grafik – The Queen Sonja Print Award.

Inspiration Matisse! visar den betydelse Henri Matisse (1869-1959) hade för ett flertal stora svenska målare, bland dem Isac Grünewald, Sigrid Hjertén och Einar Jolin. Utställningen bygger både på verk ur den egna samlingen och många inlånade verk.

Utställningen Nutida nordisk grafik tar sin utgångspunkt i ett av världens största priser för grafik – The Queen Sonja Print Award som instiftades av Norges Drottning Sonja 2012 tillsammans med konstnärerna Kjell Nuen och Örnulf Opdahl. Priset delas ut vartannat år till unga grafiska konstnärer och består av en prissumma på 400 000 norska kronor och en arbetsvistelse vid Ateljé Larsen, en av de främsta grafikverkstäderna i norden.

Vid utställningen på Prins Eugens Waldemarsudde visas verk av 2014 års vinnare, Svend-Allan Sörensen, upp tillsammans med tidigare vinnaren Tiina Kivinen och samt verk av grundarna till priset.

Prins Carl Philip vid utställningen.

Prins Carl Philip vid utställningen. Foto: Robert Eklund/Stella Pictures

Prins Eugen och Waldemarsudde

Prins Eugen föddes 1865 som fjärde son till kung Oscar II och drottning Sofia. Prinsen var känd som ”målarprinsen” och utbildade sig bland annat i Paris. Flera av Prinsens verk finns att se på offentliga platser, bland annat en altarmålning i Kiruna Kyrka och en 40 meter lång målning i Stockholms Stadshus. Redan i början av 1890-talet kom prins Eugen till Waldemarsudde och hade sin ateljé i det så kallade Gamla huset som finns kvar ännu idag.

I mars 1903 inleddes byggandet av Waldemarsudde efter ritningar av Ferdinand Boberg och sommaren 1905 flyttade Prinsen in. På Waldemarsudde samlades prinsens stora konstsamling som efter hans död 1947, tillsammans med hans hem, testamenterades till staten. I konstsamlingen ingick då över 6 000 verk, till hälften fördelat på verk av prins Eugen och till hälften av med prinsens samtida konstnärer.

Läs mer om Prins Eugens Waldemarsudde

2015 uppmärksammas det på flera sätt att det i år är 150 år sedan prins Eugen föddes, bland annat med fem nya frimärken som utkommer just i dag, den 15 januari 2015.