Kungaparet och Kronprinsessan i möte med hjälparbetare

Tisdagen den 13 januari träffade Kungaparet och Kronprinsessan svenska hjälparbetare som återvänt från eboladrabbade områden i Västafrika.

Kungaparet och Kronprinsessan tillsammans med, från vänster: Lina Gustin, Kristen Begue, Anna Jansson, Johan Mast, Anders Tegnell, Ann-Charlotte Zackrisson, Gabriel Wikström och Isabella Lövin.

Kungaparet och Kronprinsessan tillsammans med, från vänster: Lina Gustin, Kristen Begue, Anna Jansson, Johan Mast, Anders Tegnell, Ann-Charlotte Zackrisson, Gabriel Wikström och Isabella Lövin. Foto: Kungahuset.se

Lina Gustin, sjuksköterska Guinea, Anna Jansson, epidemiolog Liberia, Kristen Begue, samordnare Liberia, samt Johan Mast, generalsekreterare Läkare Utan Gränser, berättade om arbetet i de drabbade områdena.

I mötet deltog även Folkhälso-, sjukvård- och idrottsminister Gabriel Wikström och biståndsminister Isabella Lövin, statsepidemiolog Anders Tegnell samt Ann-Charlotte Zackrisson, enhetschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. De gav en uppdatering om beredskapen inför eventuella svenska sjukdomsfall, information om de svenska biståndssatsningarna och om läget i de drabbade områdena samt om rutinerna vid smitta, smittspridning och sjukdom.

Kungaparet och Kronprinsessan i möte med svenska hjälparbetare.

Kungaparet och Kronprinsessan i möte med svenska hjälparbetare. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet och Kronprinsessparet fick i slutet av oktober förra året information om det svenska arbetet kring utbrottet av sjukdomen ebola i Västafrika av statsrådet Gabriel Wikström och statsepidemiolog Anders Tegnell. Dagens sammankomst på Kungliga slottet är en uppföljning av höstens möte.