Kungafamiljen vid Svenska Akademiens högtids­samman­komst

Lördagen den 20 december närvarade Kungaparet, Kronprinsessparet, Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist, Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börshuset, Stockholm.

 Kungaparet och Kronprinsessparet Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börshuset.

Kungaparet och Kronprinsessparet Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börshuset. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Akademiens högtidssammankomst inleddes med direktörstalet av författaren Kjell Espmark.

Därefter hämtades den nye ledamoten, författaren Klas Östergren, som intar stol nummer 11 efter konstkritikern, författaren och musikern Ulf Linde. Klas Östergren höll sitt installationstal som, traditionsenligt, handlade om företrädaren.

Författaren Klas Östergren håller sitt installationstal.

Författaren Klas Östergren håller sitt installationstal. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inträdestalet besvarades av direktören, som i sitt korta svarstal yttrade några personliga minnesord över den bortgångne ledamoten Ulf Linde och hälsade den nya kollegan Klas Östergren välkommen i Akademien.

Sofia Hellqvist, Prins Carl Philip, Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börshuset.

Sofia Hellqvist, Prins Carl Philip, Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill vid Svenska Akademiens högtidssammankomst i Börshuset. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ständig sekreterare Peter Englund tillsammans med författaren Lennart Hellsing som tilldelades Svenska Akademiens stora pris.

Ständig sekreterare Peter Englund tillsammans med författaren Lennart Hellsing som tilldelades Svenska Akademiens stora pris. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under årets sammankomst tilldelades författaren Lennart Hellsing, Akademiens främsta utmärkelse – Svenska Akademiens stora pris.

Ledamoten Lotta Lotass läste ett utdrag ur minnesteckningen över polarforskaren och geologen Erik Adolf Nordenskiöld.

Efter detta gick ordet till ledamoten Sara Danius som läste Tal på hundraårsdagen – om författaren Selma Lagerlöf, med anledning av att hon för på dagen exakt hundra år sedan som första kvinna tog inträde i Svenska Akademien.

Programmet avslutades med ständige sekreterares berättelse över det gångna året, bland annat om mottagare av priser och stipendier. Peter Englund avslutade med att berätta att han den 31 maj 2015 lämnar sitt ämbete. Hans efterträdare blir ledamoten Sara Danius.

Akademiduken ligger färdigrullad i ett dammskyddat magasin på Kungliga slottet i väntan på att bäras över till Börshuset några dagar före högtidssammankomsten, som hålls den 20 december varje år.

Akademiduken ligger färdigrullad i ett dammskyddat magasin på Kungliga slottet i väntan på att bäras över till Börshuset några dagar före högtidssammankomsten, som hålls den 20 december varje år. Foto: Kungahuset

Mitt i salen finns ett podium med Akademiens sammanträdesbord och arton numrerade, förgyllda stolar klädda med blått siden. Av tradition är det Kungl. Husgerådskammaren som möblerar Börssalen med krontäcken, förgyllda stolar och den så kallade akademiduken. Duken rullas ut av Augusta Persson och Bo Broman, textilkonservatorer vid Kungl. Husgerådskammaren.

Mitt i salen finns ett podium med Akademiens sammanträdesbord och arton numrerade, förgyllda stolar klädda med blått siden. Av tradition är det Kungl. Husgerådskammaren som möblerar Börssalen med krontäcken, förgyllda stolar och den så kallade akademiduken. Duken rullas ut av Augusta Persson och Bo Broman, textilkonservatorer vid Kungl. Husgerådskammaren. Foto: Kungahuset.se

Svenska Akademiens högtids­sammankomst

Svenska Akademien grundades 1786 av Gustaf III med uppgift att främja svenska språket och litteraturen. Sedan 1901 utser Akademien också Nobelpristagare i litteratur.

Svenska Akademien avslutar arbetsåret genom att fira sin högtidsdag med en offentlig sammankomst i Börssalen den 20 december klockan 17. Gustaf III utfärdade noggranna scenanvisningar för ceremonin, vilka i allt väsentligt fortfarande följs.

Svenska Akademiens stora pris

Priset stiftades 1786 av Gustaf III och bestod ursprungligen av två guldmedaljer som första pris i Akademiens årliga tävlingar i vältalighet och skaldekonst.

Sedan tävlingarna upphört, utdelas den stora guldmedaljen mera sällan och då som belöning för synnerligen framstående insatser inom något av Akademiens intresseområden.