Kungens middag för Nobelpristagarna

Torsdagen den 11 december gav Kungen traditionsenligt middag för årets Nobelpristagare på Kungl. Slottet.

Kungaparet på väg in till Vita Havet och Karl XI:s galleri.

Kungaparet på väg in till Vita Havet och Karl XI:s galleri. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet, Kronprinsessparet, Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist, Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Vita Havet. Middagen serverades i Karl XI:s galleri.

Kronprinsessan och Prins Daniel.

Kronprinsessan och Prins Daniel. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist. Foto: Kungahuset.se

Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill.

Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prinsessan Christina och Tord Magnuson.

Prinsessan Christina och Tord Magnuson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Shuji Nakamura och Yuki Nakamura.

Shuji Nakamura och Yuki Nakamura. Foto: David Sica/ Stella Pictures

Jean Tirole och Nathalie Tirole.

Jean Tirole och Nathalie Tirole. Foto: David Sica/Stella Pictures

May-Britt Moser och Edvard I. Moser.

May-Britt Moser och Edvard I. Moser. Foto: David Sica/Stella Pictures

Gästerna togs emot och hälsades välkomna av Kungaparet, Kronprinsessparet, Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist, Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Vita Havet. Middagen serverades i Karl XI:s galleri.

Gästerna välkomnas i Vita Havet.

Gästerna välkomnas i Vita Havet. Foto: Kungahuset.se

Meny

Örttäckt Landöröding med blomkålsvariation, inlagda granskott och sötsur grandressing

*

Stekt gösfilé med risotto gjord på carnaroli superfinoris, med vit Albatryffel och smörsås smaksatt med balsamicovinäger

*

Helstekt rådjurssadel från den kungliga jakten med grönpepparsky, stekt sparrisbroccoli, rostad jordärtskocka och semitorkad plommontomat

*

Glass au four med äppelsorbet, gräddglass och citronsockerkaka

Bordsplacering

Kungen förde Kasumi Amano till bordet, maka till fysikpristagare Hiroshi Amano. På sin vänstra sida hade Kungen Na Ji, maka till kemipristagare Eric Betzig.

Drottningen fördes till bordet av medicinpristagare Edvard I. Moser. På sin högra sida hade Drottningen kemipristagare Stefan W. Hell.

Fysikpristagare Hiroshi Amano förde Kronprinsessan till bordet. På sin högra sida hade Kronprinsessan medicinpristagare Edvard I. Moser.

Prins Daniel förde Na Ji till bordet, maka till kemipristagare Eric Betzig. På sin vänstra sida hade Prinsen Yuki Nakamura, maka till fysikpristagare Shuji Nakamura.

Prins Carl Philip förde Sofia Hellqvist till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen Kasumi Amano till bordet, maka till fysikpristagare Hiroshi Amano.

Sofia Hellqvist fördes till bordet av Prins Carl Philip. På sin högra sida hade Sofia Hellqvist kemipristagare William E. Moerner.

Prinsessan Madeleine fördes till bordet av ekonomipristagare Jean Tirole. På sin högra sida hade Prinsessan Madeleine fysikpristagare Hiroshi Amano.

Christopher O'Neill förde Sharon Stein Moerner till bordet, maka till kemipristagare William E. Moerner. På sin vänstra sida hade Christopher O'Neill Ulla Löfven, maka till statsmister Stefan Löfven.

Blomsterdekorationerna går i röd-rosa toner och består av fem sorters amaryllis. Bordslinnet är Unionslinnet, som vävdes 1891 i den franska staden Lille. Silvret tillhör den Brasilianska servisen. Servisens namn härleder från att den tidigare tillhört den brasilianska kejsarfamiljen. Efter Kejsarinnan Amalias död 1873 ärvdes den av hennes syster, Änkedrottning Josefina av Sverige. De äldsta delarna är utförda av guldsmeden Ignaz Joseph Würth i Wien 1792.

Blomsterdekorationerna går i röd-rosa toner och består av fem sorters amaryllis. Bordslinnet är Unionslinnet, som vävdes 1891 i den franska staden Lille. Silvret tillhör den Brasilianska servisen. Servisens namn härleder från att den tidigare tillhört den brasilianska kejsarfamiljen. Efter Kejsarinnan Amalias död 1873 ärvdes den av hennes syster, Änkedrottning Josefina av Sverige. De äldsta delarna är utförda av guldsmeden Ignaz Joseph Würth i Wien 1792. Foto: Kungahuset.se

Kläder och smycken

Kungen bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, Vasaordens storkorskraschan samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen. Kungen bär även fyra minnesmedaljer över Konungarna Gustav V, Gustaf VI Adolf, Haakon VII samt Olav V av Norge (miniatyrbrickor).

Drottningen bär en röd klänning i guipure-spets. Till den bär Drottningen Prinsessan Sibyllas briljantdiadem, briljantcollier, poirörhängen och en briljantbrosch med hängande pärla. Drottningen bär också Serafimerordens ljusblå band, briljanterat ordenstecken och briljanterad kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

Kronprinsessan bär en blå och svart klänning. Till detta bär Kronprinsessan Stråldiademet, Prinsessan Lilians briljantcorsage, poirbrosch med briljanter samt ett briljantarmband. Kronprinsessan bär också Serafimerordens ljusblå band, briljanterat ordenstecken och briljanterad kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter. Prins Daniel bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen.

Prins Carl Philip bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen. Prins Carl Philip bär även fyra medaljer i miniatyr – Kungens minnesmedalj, värnpliktsmedaljen, Karlbergmedaljen samt Upplandsmedaljen. Sofia Hellqvist bär en aprikosrosa långklänning med pärlor, till detta bärs privata smycken.

Prinsessan Madeleine bär en gammelrosa klänning i spets och tyll. Till detta bär Prinsessan Madeleine ett privat diadem, Vasaörhängen och en briljantbrosch. Prinsessan Madeleine bär också Serafimerordens ljusblå band, briljanterat ordenstecken och briljanterad kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter. Christopher O'Neill bär Nordstjärneordens kors i blågult band runt halsen.

Gästerna anländer till Kungens middag för Nobelpristagarna på Kungl. Slottet.

Gästerna anländer till Kungens middag för Nobelpristagarna på Kungl. Slottet. Foto: Kungahuset.se