Kungen delade ut 2014 års Nobelpris

Onsdagen den 10 december deltog Kungafamiljen traditionsenligt vid årets Nobelfestligheter, som inleddes i Stockholms Konserthus.

Kungen delar ut Nobelpriset till medicinpristagaren May-Britt Moser.

Kungen delar ut Nobelpriset till medicinpristagaren May-Britt Moser. Foto: Anders Wiklund/TT

Under den högtidliga ceremonin delade Kungen ut Nobelpriset i fysik, kemi, medicin och litteratur samt Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

Kungaparet och Kronprinsessparet.

Kungaparet och Kronprinsessparet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Årets Nobelpris i fysik gick till Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura Kemipriset tilldelades Eric Betzig, Stefan W. Hell och William E. Moerner. Nobelpriset i medicin gick till John O'Keefe samt May-Britt Moser och Edvard I. Moser.

Nobelpriset i litteratur tilldelades Patrick Modiano.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne gick till Jean Tirole.

För musiken stod Kungliga Filharmonikerna under ledning av B. Tommy Andersson och solisten hovsångerskan Elin Rombo.

Efter ceremonin i Konserthuset fortsätter Nobelfestligheterna med Nobelbankett i Stockholms stadshus.

Nobelpriset delas traditionsenligt ut i Konserthuset.

Nobelpriset delas traditionsenligt ut i Konserthuset. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nobeldagen

Den 10 december är Alfred Nobels dödsdag. Till minne av Alfred Nobel är 10 december den dag då Nobelpristagarna tar emot sina pris. Så har det varit ända sedan de första Nobelpriserna delades ut 1901.

Läs mer om Nobelpriset

Kläder och smycken

Kungen bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, Vasaordens storkorskraschan samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen. Kungen bär även fyra minnesmedaljer över Konungarna Gustav V, Gustaf VI Adolf, Haakon VII samt Olav V av Norge (miniatyrbrickor).

Drottningen bär en klänning i turkos sidenduchesse med handbroderade paljetter och pärlbroderier. Till det bär drottningen det Leuchtenbergska safirgarnityret och armband från kronjuvelerna. Drottningen bär också Serafimerordens ljusblå band, briljanterat ordenstecken och briljanterad kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

Kronprinsessan bär en rosenröd klänning i siden med draperat liv och voluminös kjol. Till detta bär Kronprinsessan stråldiademet, briljanthalsband med briljantkors, rubinbrosch samt briljantarmband. Kronprinsessan bär också Serafimerordens ljusblå band, briljanterat ordenstecken och briljanterad kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter. Prins Daniel bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen.

Prins Carl Philip bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen. Prins Carl Philip bär även fyra medaljer i miniatyr – Kungens minnesmedalj, värnpliktsmedaljen, Karlbergmedaljen samt Upplandsmedaljen. Sofia Hellqvist bär en klänning i sidenduchesse och tyll med detaljarbete i handklippt och handbroderad paljettspets i nyanser av fuchsia och aubergine, till detta bärs privata smycken.

Prinsessan Madeleine bär en klänning byggd på lager av silkesorganza och italiensk tyll i toner av greige rosé. Broderi för hand av glaspärlor, handfärgade i nyanser av taupe och bourgogne. Till detta bär Prinsessan Madeleine ett privat diadem och örhängen och brosch från Ametistgarnityret. Prinsessan Madeleine bär också Serafimerordens ljusblå band, briljanterat ordenstecken och briljanterad kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter. Christopher O'Neill bär Nordstjärneordens kors i blågult band.