Kungafamiljen vid Nobelbanketten

Onsdagen den 10 december deltog Kungafamiljen traditionsenligt vid årets Nobelbankett i Blå Hallen i Stockholms stadshus.

Kungen i samspråk med Nobelpristagaren i medicin, May-Britt Moser.

Kungen i samspråk med Nobelpristagaren i medicin, May-Britt Moser. Foto: Patrik Österberg/All Over Press

Kungafamiljen, Nobelpristagarna med familjer samt företrädare för riksdag och regering deltar alltid vid Nobelfesten. Läs mer om prisutdelningen

Prinsessan Christina mellan Nobelpristagaren i litteratur, Patrick Modiano och pristagaren i kemi, kemipristagaren William E Moerner.

Prinsessan Christina mellan Nobelpristagaren i litteratur, Patrick Modiano och pristagaren i kemi, kemipristagaren William E Moerner. Foto: David Sica/Stella Pictures

Meny

Förrätten bestod av blomkålssoppa med mosaik på kungskrabba, ärtor och citronpicklad blomkål.

Därefter serverades kryddstekt ytterfilé av kronhjort med morotsterrin saltbakad gulbeta, rökt pärllök och potatispuré samt viltsky.

Middagen avslutades med mousse och sorbet på vilda salmbär från Gotland med saffrans­pannacotta på brynt smörbotten.

Årets dessert bärs in.

Årets dessert bärs in. Foto: Claudio Bresciani/TT

Under middagen används Nobelservisen som togs fram till Nobelprisets 90-årsjubileum 1991 av Karin Björquist, Gunnar Cyrén och Ingrid Dessau.

Blå Hallen med honnörsbordet i centrum.

Blå Hallen med honnörsbordet i centrum. Foto: Patrik Sandberg/TT

Kläder och smycken

Kungen bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, Vasaordens storkorskraschan samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen. Kungen bär även fyra minnesmedaljer över Konungarna Gustav V, Gustaf VI Adolf, Haakon VII samt Olav V av Norge (miniatyrbrickor).

Drottningen i samtal med professor Carl-Henrik Heldin.

Drottningen i samtal med professor Carl-Henrik Heldin. Foto: Patrik Sandberg/TT

Drottningen bär en klänning i turkos sidenduchesse med handbroderade paljetter och pärlbroderier. Till det bär drottningen det Leuchtenbergska safirgarnityret och armband från kronjuvelerna. Drottningen bär också Serafimerordens ljusblå band, briljanterat ordenstecken och briljanterad kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

Kronprinsessan Victoria tillsammans med Eric Betzig, Nobelpristagare i kemi.

Kronprinsessan Victoria tillsammans med Eric Betzig, Nobelpristagare i kemi. Foto: Patrik Sandberg/TT

Kronprinsessan bär en rosenröd klänning i siden med draperat liv och voluminös kjol. Till detta bär Kronprinsessan stråldiademet, briljanthalsband med briljantkors, rubinbrosch samt briljantarmband. Kronprinsessan bär också Serafimerordens ljusblå band, briljanterat ordenstecken och briljanterad kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter. Prins Daniel bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen.

Prins Daniel.

Prins Daniel. Foto: Patrik Sandberg/TT

Prins Carl Philip bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen. Prins Carl Philip bär även fyra medaljer i miniatyr - Kungens minnesmedalj, värnpliktsmedaljen, Karlbergmedaljen samt Upplandsmedaljen. Sofia Hellqvist bär en klänning i sidenduchesse och tyll med detaljarbete i handklippt och handbroderad paljettspets i nyanser av fuchsia och aubergine, till detta bärs privata smycken.

Prins Carl Philip tillsammans med Sofia Hellqvist.

Prins Carl Philip tillsammans med Sofia Hellqvist. Foto: Claudio Bresciani/TT

Prinsessan Madeleine bär en klänning byggd på lager av silkesorganza och italiensk tyll i toner av greige rosé. Broderi för hand av glaspärlor, handfärgade i nyanser av taupe och bourgogne. Till detta bär Prinsessan Madeleine ett privat diadem och örhängen och brosch från Ametistgarnityret. Prinsessan Madeleine bär också Serafimerordens ljusblå band, briljanterat ordenstecken och briljanterad kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter. Christopher O'Neill bär Nordstjärneordens kors i blågult band.

Prinsessan Madeleine.

Prinsessan Madeleine. Foto: Patrik Österberg/All Over Press

Christopher O'Neill tillsammans med doktor Na Ji.

Christopher O'Neill tillsammans med doktor Na Ji. Foto: Charles Hammarsten/IBL

Nobeldagen

Den 10 december är Alfred Nobels dödsdag. Till minne av Alfred Nobel är 10 december den dag då Nobelpristagarna tar emot sina pris. Så har det varit ända sedan de första Nobelpriserna delades ut 1901.

Läs mer om Nobelpriset