Prins Daniels Fellowship besökte Örebro

Måndagen den 8 december besökte Prins Daniel Risbergska gymnasiet och Örebro universitet i Örebro, tillsammans med experterna i Prins Daniels Fellowship och entreprenör­skaps­program.

Prins Daniel tillsammans med experterna under föreläsningen vid Örebro universitet för Prins Daniels Fellowship och entreprenörskapsprogram.

Prins Daniel tillsammans med experterna under föreläsningen vid Örebro universitet för Prins Daniels Fellowship och entreprenörskapsprogram. Foto: Kungahuset.se

Prins Daniels Fellowship är ett program som initierades av Prins Daniel och genomförs tillsammans med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien – IVA. Syftet är att inspirera unga som vill bli entreprenörer att våga ta steget.

Dagen inleddes på Risbergska gymnasiet där elever från Risbergska gymnasiet, Karolinska läroverket, Tullängsgymnasiet och Rudbecksgymnasiet hörde Prins Daniel och experterna Niklas Adalberth (Klarna), Monica Lindstedt (Hemfrid), Jacob de Geer (iZettle) och Fredric Jansson (Butikskoncept) berätta om sina erfarenheter av entreprenörskap.

Därefter talade Ida Jensen från Ung Företagsamhet, Helene Wiberg från Nordea och Jonas Bergman Wallin, rektor Karolinska läroverket, om deras satsningar på entreprenörskap.

Besöket på Risbergska gymnasiet avslutades med rundabordssamtal där Prinsen och experterna fick möjlighet att tala med eleverna i mindre grupper.

Efter en mingellunch hos landshövding Rose-Marie Frebran avslutades dagen på Örebro universitet. Där deltog Prinsen, experterna, de lokala entreprenörerna David Ivarsson och Björn Johansson från West Side Holding AB, samt Joakim Alkman, vd Peridot Group AB, deltog. Örebro universitets rektor Jens Schollin avslutade med att berätta om universitetets satsning på entreprenörskap.

IVA

IVA bildades 1919 och är Sveriges näst yngsta akademi. 1916 diskuterades i riksdagen behovet av ett statligt forskningsinstitut med fokus på bränsle- och kraftfrågor. Uppdraget breddades dock snabbt att omfatta all teknisk-vetenskaplig forskning och en 1919 hade Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien sitt första möte i lokalerna på Grev Turegatan i Stockholm.

Läs mer om IVA:s verksamhet