Intervju med Veronika Wand-Danielsson, Sveriges ambassadör i Frankrike, om statsbesöket

Kungaparets tre dagar långa statsbesök till Frankrike är nu avslutat och en nyckelspelare under besöket var ambassadör Veronika Wand-Danielsson.

Ambassadör Veronika Wand-Danielsson under besöket på CNES i Toulouse.

Ambassadör Veronika Wand-Danielsson under besöket på CNES i Toulouse. Foto: Kungahuset

Vad var viktigt för dig inför statsbesöket?
– Det var viktigt att ha ett tydligt syfte med besöket att fokusera på och att följa det. Huvudområdena var vetenskap, forskning och miljö- och integrationsfrågor. Förhoppningen är att stärka ländernas handel och samarbete framöver och jag är glad att vi hade med en stark delegation med ministrar och representanter från näringslivet. Utöver detta ville vi sätta Sverige på kartan för Parisborna och anordnade därför även vecka med fokus på svensk kultur i Paris kallad La Suède en lumière som har varit mycket uppskattad.

Och så här direkt efteråt, hur har det gått?
– Jag är väldigt glad över, och jag hade på känn, att Kungaparet uppskattade programmet. Det blev mer lyckat än vad jag hade vågat hoppas på.

Är det några speciella programpunkter du tänker på?
– Ja, till exempel besöket på kulturhuset Le Centquatre 104, denna mötesplats för alla åldrar och en plats där unga kan träna och utvecklas. En svensk tjej fick syn på Kungen där och sa förvånat: Vad gör du här, Kungen? Hon vände sig till sina franska vänner och berättade vem som var på besök. Kungen stod och pratade med henne ett tag. Det blev ett varmt och spontant möte, symboliskt för statsbesöket.

Även klimatmötet på Collège de France där Kungen och president Hollande invigningstalade föll mycket väl ut. Vi har ett stort gemensamt engagemang i de här frågorna. Kungen sa just att FN:s klimatmöte COP 21, i Paris nästa år, är något som han personligen vill följa. Även Stockholms finansborgarråd Karin Wanngårds möte med Paris borgmästare Anne Hidalgo kändes som en bra början på ett framtida samarbete mellan städerna. Dagen i Toulouse var också givande och speciellt glad är jag över att Drottningen kunde medverka fullt ut. Grädden på moset var ett roligt och uppskattat möte mellan Kungaparet och Zlatan.