Statsbesöket till Frankrike – dag 3

Kungaparets statsbesök avslutades i Toulouse torsdagen den 4 december.

Kungaparet i ett av kontrollrummen på rymdcentret CNES varifrån man manövrerar delar av rymdsonden Rosetta. På bilden visas en modell av kometen Churyumov-Gerasimenko där rymdsondens landare Philae har landat.

Kungaparet i ett av kontrollrummen på rymdcentret CNES varifrån man manövrerar delar av rymdsonden Rosetta. På bilden visas en modell av kometen Churyumov-Gerasimenko där rymdsondens landare Philae har landat. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet på rymdcentret CNES

15:33 inleds Kungaparets sista besökspunkt under statsbesöket till Frankrike.

CNES, Centre National d'Etudes Spatiales, är Frankrikes myndighet för rymdfart och grundades 1961 under president de Gaulle.

CNES står också bakom den uppmärksammade rymdsonden Rosetta som den 12 november 2014 landade på en komet. Arbetet med Rosetta styrdes från CNES kontor i Toulouse och Rosetta bygger delvis på svensk teknik. Rymdsondens resa startade redan 2004 och målet är att Rosettas landare Philae ska ta prover på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Eftermiddagen på CNES inleds med att Jean-Louise Le Gall presenterar företaget och framhåller att Kungaparets besök bidrar till att utöka vårt bilaterala samarbete.

Kungaparet besöker en A350 under byggnation.

Kungaparet besöker en A350 under byggnation. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet besöker en Airbus 350 under uppbyggnad.

Kungaparet besöker en Airbus 350 under uppbyggnad. Foto: Regis Duvignau/AP

Kungaparet anländer till Toulouse.

Kungaparet anländer till Toulouse. Foto: Kungahuset.se

Presentation om CNES verksamhet.

Presentation om CNES verksamhet. Foto: Natalie Sial, Arbetsmarknadsdepartementet

Sverige och Frankrike samarbetar sedan lång tid tillbaka. Marc Pircher, direktör för CNES i Toulouse, berättar att arbetet i rymden bland annat omfattar navigation, analyser av atmosfären och meteorologi. CNES arbetar även med att se över jordens vattentillgångar och att söka efter liv i rymden.

Besöket på CNES avslutas med en pressträff.

Besök på Basilique Saint-Sernin

14:45 välkomnas Kungaparet till basilikan Saint-Sernin av ärkebiskopen av Toulouse, Robert Le Gall och kyrkoherde Vincent Gallois. Efter en rundvandring avslutas besöket med två musikstycken på orgel av Cesar Franck och Louise Verne framförda av Michel Bouvard.

Kungaparet skrev i Saint-Sernins gästbok.

Kungaparet skrev i Saint-Sernins gästbok. Foto: Kungahuset.se

Ärkebiskopen av Toulouse, Robert Le Gall, guidar Kungaparet genom basilikan Saint-Sernin.

Ärkebiskopen av Toulouse, Robert Le Gall, guidar Kungaparet genom basilikan Saint-Sernin. Foto: Stella Pictures

Basilique Saint-Sernin.

Basilique Saint-Sernin. Foto: Kungahuset.se

Saint-Sernin

Saint-Sernins historia sträcker sig 1500 år tillbaka. Den första kyrkan som byggdes under 400-talet blev snart överfull av pilgrimer på väg mot Santiago de Compostela och den nuvarande byggnaden uppfördes i början av 1000-talet. Namnet har kyrkan fått efter helgonet Saint Saturnin vars reliker fortfarande finns i kyrkan. Saturnius var fram till sin död år 257 Toulouses första biskop.

Saint-Sernin hade status som en vanlig kyrka fram till 1778 då den fick hedersbenämningen basilika. Basilika är en term som används för vissa utvalda kyrkobyggnader som har särskild status inom den katolska världen, andra basilikor är exempelvis Peterskyrkan i Rom och Sacré-Cœur i Paris.

Möte med borgmästare Jean-Luc Moudene och lunch på Capitol

12:15 välkomnas Kungaparet av Toulouse borgmästare Jean-Luc Moudene vid Capitol som är Toulouses stadshus. Vid Capitol fick Kungaparet, tillsammans med statsråden Ylva Johansson och Ibrahim Baylan, ett enskilt möte med borgmästaren innan lunchen inleddes i Salle des Illustres som är rikt smyckad med målningar från 1800-talet.

Kungaparet anländer till Capitol.

Kungaparet anländer till Capitol. Foto: Svenska ambassaden i Paris

Platsen för lunchen: Capitol. Grunden till Capitol grundlades redan 1190 och fick sin nuvarande fasad 1750.

Platsen för lunchen: Capitol. Grunden till Capitol grundlades redan 1190 och fick sin nuvarande fasad 1750. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet vid L'Académie des Jeux floraux

11:50 Kungaparet besöker det litterära sällskapet L'Académie des Jeux floraux som grundades 1323 av sju trubadurer och fick status som akademi 1694 av Louis XIV. Akademien har idag 40 medlemmar och delar varje år ut litteraturpris i form av blommor.

Kungaparet välkomnas av Georges Mailhos, akademiens ständige sekreterare. Akademien har sin verksamhet i ett renässanspalats vid namn Hôtel Assézat som byggdes 1555. Palatset inrymmer också Fondation Bemberg, en stor konstsamling från 1500-talet fram till 1900-talet, utlånade till Toulouse stad i 99 år av konstsamlaren Georgens Bemberg.

Kungaparet tillsammans med Georges Mailhos, ständig sekreterare för L'Académie des Jeux floraux.

Kungaparet tillsammans med Georges Mailhos, ständig sekreterare för L'Académie des Jeux floraux. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet besöker Airbus

10:25 anländer Kungaparet till Airbus slutmonteringshall där verksamhetschef Thierry Baril välkomnar. Besöket inleds med att Kungaparet möter svenskar som arbetar på Airbus och Kungaparet får också veta mer om Airbus verksamhet. Airbus är ett av världens största företag inom luftfartssektorn med 144 000 anställda. Airbus har samarbete med många svenska företag, bland annat SAAB och SKF.

Inuti en Airbus 350. Airbus bygger just nu 44 stycken plan i månaden.

Inuti en Airbus 350. Airbus bygger just nu 44 stycken plan i månaden. Foto: Kungahuset.se

Thierry Baril berättar om Airbus miljöarbete, inte minst hur de arbetar med att sänka bränsleförbrukningen. De nya A350-planen består till 50 % av kolfiberkomposit vilket gör planen lättare och minskar därmed bränsleförbrukningen. Det gör också att planen är återvinningsbara på ett helt nytt sätt än tidigare. Utvecklingskostnaden för de nya planen är beräknad till nära 100 miljarder kronor.

Thierry Baril berättar om Airbus.

Thierry Baril berättar om Airbus. Foto: Kungahuset.se

Kungaparet anländer till Toulouse

10:15 Kungaparet anländer till Toulouse och hälsas välkomna av inrikeshandelsminister Carole Delga.