Statsbesöket till Frankrike – dag 3
Kungaparets statsbesök avslutades i Toulouse torsdagen den 4 december.
Kungaparet på rymdcentret CNES
15:33 inleds Kungaparets sista besökspunkt under statsbesöket till Frankrike.
CNES, Centre National d'Etudes Spatiales, är Frankrikes myndighet för rymdfart och grundades 1961 under president de Gaulle.
CNES står också bakom den uppmärksammade rymdsonden Rosetta som den 12 november 2014 landade på en komet. Arbetet med Rosetta styrdes från CNES kontor i Toulouse och Rosetta bygger delvis på svensk teknik. Rymdsondens resa startade redan 2004 och målet är att Rosettas landare Philae ska ta prover på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Eftermiddagen på CNES inleds med att Jean-Louise Le Gall presenterar företaget och framhåller att Kungaparets besök bidrar till att utöka vårt bilaterala samarbete.
Sverige och Frankrike samarbetar sedan lång tid tillbaka. Marc Pircher, direktör för CNES i Toulouse, berättar att arbetet i rymden bland annat omfattar navigation, analyser av atmosfären och meteorologi. CNES arbetar även med att se över jordens vattentillgångar och att söka efter liv i rymden.
Besöket på CNES avslutas med en pressträff.
Besök på Basilique Saint-Sernin
14:45 välkomnas Kungaparet till basilikan Saint-Sernin av ärkebiskopen av Toulouse, Robert Le Gall och kyrkoherde Vincent Gallois. Efter en rundvandring avslutas besöket med två musikstycken på orgel av Cesar Franck och Louise Verne framförda av Michel Bouvard.
Saint-Sernin
Saint-Sernins historia sträcker sig 1500 år tillbaka. Den första kyrkan som byggdes under 400-talet blev snart överfull av pilgrimer på väg mot Santiago de Compostela och den nuvarande byggnaden uppfördes i början av 1000-talet. Namnet har kyrkan fått efter helgonet Saint Saturnin vars reliker fortfarande finns i kyrkan. Saturnius var fram till sin död år 257 Toulouses första biskop.
Saint-Sernin hade status som en vanlig kyrka fram till 1778 då den fick hedersbenämningen basilika. Basilika är en term som används för vissa utvalda kyrkobyggnader som har särskild status inom den katolska världen, andra basilikor är exempelvis Peterskyrkan i Rom och Sacré-Cœur i Paris.
Möte med borgmästare Jean-Luc Moudene och lunch på Capitol
12:15 välkomnas Kungaparet av Toulouse borgmästare Jean-Luc Moudene vid Capitol som är Toulouses stadshus. Vid Capitol fick Kungaparet, tillsammans med statsråden Ylva Johansson och Ibrahim Baylan, ett enskilt möte med borgmästaren innan lunchen inleddes i Salle des Illustres som är rikt smyckad med målningar från 1800-talet.
Kungaparet vid L'Académie des Jeux floraux
11:50 Kungaparet besöker det litterära sällskapet L'Académie des Jeux floraux som grundades 1323 av sju trubadurer och fick status som akademi 1694 av Louis XIV. Akademien har idag 40 medlemmar och delar varje år ut litteraturpris i form av blommor.
Kungaparet välkomnas av Georges Mailhos, akademiens ständige sekreterare. Akademien har sin verksamhet i ett renässanspalats vid namn Hôtel Assézat som byggdes 1555. Palatset inrymmer också Fondation Bemberg, en stor konstsamling från 1500-talet fram till 1900-talet, utlånade till Toulouse stad i 99 år av konstsamlaren Georgens Bemberg.
Kungaparet besöker Airbus
10:25 anländer Kungaparet till Airbus slutmonteringshall där verksamhetschef Thierry Baril välkomnar. Besöket inleds med att Kungaparet möter svenskar som arbetar på Airbus och Kungaparet får också veta mer om Airbus verksamhet. Airbus är ett av världens största företag inom luftfartssektorn med 144 000 anställda. Airbus har samarbete med många svenska företag, bland annat SAAB och SKF.
Thierry Baril berättar om Airbus miljöarbete, inte minst hur de arbetar med att sänka bränsleförbrukningen. De nya A350-planen består till 50 % av kolfiberkomposit vilket gör planen lättare och minskar därmed bränsleförbrukningen. Det gör också att planen är återvinningsbara på ett helt nytt sätt än tidigare. Utvecklingskostnaden för de nya planen är beräknad till nära 100 miljarder kronor.
Kungaparet anländer till Toulouse
10:15 Kungaparet anländer till Toulouse och hälsas välkomna av inrikeshandelsminister Carole Delga.