Statsbesöket till Frankrike – dag 2

Kungaparets statsbesök fortsatte onsdagen den 3 december.

Kungen under rundvandringen på kulturhuset Le 104.

Kungen under rundvandringen på kulturhuset Le 104. Foto: Kungahuset.se

Kungen inledningstalar vid miljökonferensen som hålls i Collège de France.

Kungen inledningstalar vid miljökonferensen som hålls i Collège de France. Foto: Stockholm Environment Institute

Svarsmiddag

20.00 inleddes svarsmiddagen där president Hollande var hedersgäst. Svarsmiddagen hålls på Théâtre Chaillot som är en av fyra nationella teatrar i Paris. Vid middagen framförde sopranen Kerstin Avemo ett urval av sånger.

Meny

3 sorters kanapéer

*
Gravad och lättrökt fjällröding med granolja, picklad blomkål, dillmajonnäs och forellromsgelé

*
Karljohanssvampsoppa

*
Renytterfilé med hjortkorv, potatis- och palsternacksbakelse med Västerbottensost, morötter i gulbetsring och rödvinssky

*
Hjortronmousse i vit choklad med åkerbärsskum

Inför svarsmiddagen på Théâtre Chaillot.

Inför svarsmiddagen på Théâtre Chaillot. Foto: Kungahuset.se

Köksmästare Magnus Rehbäck under förberedelserna av svarsmiddagen på Théâtre Chaillot.

Köksmästare Magnus Rehbäck under förberedelserna av svarsmiddagen på Théâtre Chaillot. Foto: Kungahuset.se

Hej Magnus Rehbäck, köksmästare, som tagit fram menyn till Kungaparets svarsbankett på Théâtre Chaillot.

Hur visar du Sverige genom maten?
– Vi försöker alltid använda oss av svenska råvaror i menyn. Gärna sådana som inte är så vanliga i det land vi besöker, utan som ter sig exotiska och som kan bli ett samtalsämne vid en middag, som till exempel vilt och bär.

Hur tar du fram menyn?
– Tillsammans med souschef Fredrik Edblad brukar jag titta på vad vi serverat vid tidigare statsbesök och vi låter oss inspireras av vad som är på gång inom svensk gastronomi. Det svenska köket håller en mycket hög internationell klass. Naturligtvis tas menyn till statsbesöken fram i nära samarbete med Kungaparet, som är mycket engagerade.

Kungen på Gare de Lyon

16.35 Kungen besöker tågstationen Gare de Lyon och tas emot av Eric Succab, direktör för tågstationen, som byggdes för världsutställningen 1900 och varje vecka har 2.5 miljoner passagerare.

Kungen vid fotoutställningen från Umeå2014.

Kungen vid fotoutställningen från Umeå2014. Foto: Kungahuset.se

Kungen går igenom den pågående fotoutställningen om Umeå som tagits fram med anledning av kulturhuvudstadsåret. Jonas Jonasson, stadsdirektör i Umeå, berättar om utställningen och om kulturhuvudstadsåret. Kungen besöker också brasseriet Le Train Bleu där den svenske stjärnkocken Tommy Myllymäki gästspelar med anledning av statsbesöket. Besöket på Gare de Lyon avslutas med en pressträff.

15.40 Kungen inspekterar arrangemangen för svarsmiddagen. Foto: Kungahuset.se

15.40 Kungen inspekterar arrangemangen för svarsmiddagen. Foto: Kungahuset.se

Kungen under besöket på kulturhuset 104.

Kungen under besöket på kulturhuset 104. Foto: Veronika Wand-Danielsson

Besök på kulturhuset 104

14:48 anländer Kungen till kulturhuset 104 där Frankrikes kulturminister Fleur Pellerin hälsar välkommen. Kungen guidas av kulturhusdirektören José Manuel Goncalvès och besöket inleds i den stora centralhallen där Kungen fick möjlighet att samtala med ungdomar som skapar kulturhusets utbud.

104, Le Centquatre, ligger i Paris gamla bårhus, en basilikaformad byggnad på 39 000 kvadratmeter som sedan 2008 är en kulturell mötesplats. Kulturhuset erbjuder konstutställningar, konserter, teater, nycirkus, street art med mer, men har framför allt uppmärksammats för att man har skapat en livaktig mötesplats för ungdomars kulturskapande med fokus på integration. I kulturhuset finns också verkstäder och konstnärsateljéer, en stor bokhandel, café och restaurang.

Fryshusets vd Johan Oljeqvist under besöket på kulturhuset Le Centquatre i Paris.

Fryshusets vd Johan Oljeqvist under besöket på kulturhuset Le Centquatre i Paris. Foto: Kungahuset.se

Johan Oljeqvist, Fryshusets vd, ingår i den svenska delegationen.
– Jag är inbjuden att delta i statsbesöket, bland annat för vara med och föra samtalet kring ungdomar och integration när vi är på kulturhuset Le Centquatre.

Hur har besöket varit hittills?
– Det var intressant på PSG Foundation. Deras arbete med ungdomar i socialt utsatta områden har respekt av unga i Sverige. Den skola som de planerar påminner mycket om hur Fryshuset har arbetat under många år. PSG och Fryshuset kommer som en följd av statsbesöket i Frankrike att ha utbyte med varandra framöver. Likadant med Le Centquatre, som bedriver ett mycket intressant arbete med integration och kultur. De kommer att besöka oss på Fryshuset.

Premiärminister Manuel Valls var värd för lunchen

Lunchen intas i Hôtel Matignon, premiärministerns officiella residens, där premiärminister Valls med hustru Anne Gravoin stod som värdar.

Kungen tillsammans med premiärminister Manuel Valls och Anne Gravoin.

Kungen tillsammans med premiärminister Manuel Valls och Anne Gravoin. Foto: Kungahuset.se

Kungen besöker borgmästaren i Hôtel du Ville

11:50 anländer Kungen till Paris stadshus Hôtel du Ville där borgmästare Anne Hidalgo välkomnar. Även Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård deltar i ett samtal kring hållbara städer, miljö och integration.

Efter samtalet hålls en ceremoni i bankettsalen där borgmästaren och finansborgarrådet håller tal. I talet nämner borgmästare Hidalgo att det i år är 70 år sedan Paris befrielse och att alla fransmän känner till Raoul Nordlings insatser för Paris, det var en duktig diplomat med ett stort hjärta. Borgmästaren känner också stor stolthet för alla parisare som fått Nobelpriset, från Marie Curie till Patrick Modiano. Borgmästaren hoppas att Stockholm och Paris ska ha ett utökat samarbete inom flera områden med start nästa år.

Kungaparet var i oktober på premiären av Diplomati som handlar om Raoul Nordlings insatser som generalkonsul i slutet av andra världskriget att stoppa Tysklands planer på att förstöra Paris.

Kungen i samtal med Paris borgmästare Anne Hidalgo.

Kungen i samtal med Paris borgmästare Anne Hidalgo. Foto: Stella pictures

Kungen träffar Nationalförsamlingens talman

11:00 möter talman Claude Bartolone upp Kungen som tillsammans med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och näringsminister Mikael Damberg sedan för ett samtal om bland annat det ekonomiska läget och synen på arbetsmarknaden i Palais Bourbon.

Nationalförsamlingen – Assemblée nationale – är det franska parlamentets andra kammare och har 577 ledamöter (på franska kända som députés). Den instiftades den 27 juni 1789 och håller sedan 1830 till i Palais Bourbon.

Kungen öppnar klimat- och energikonferens

08:50 tas Kungen emot av president Hollande vid Collège de France för deltagande i en konferens inför FN:s miljömöte som hålls i Paris 2015, COP 21. Konferensen inleds med att Nobelpristagaren professor Serge Haroche hälsar välkommen och framhåller betydelsen av att vetenskap och demokrati går hand i hand.

President Hollande betonar i sitt tal att vi idag är medvetna om att en ökad uppvärmning kommer sluta i global katastrof men att det finns lösningar. Sverige och Frankrike vill visa att grön tillväxt är möjlig och att det är båda ländernas skyldighet att övertyga fler länder om det.

Kungen tillsammans med president Hollande, statsrådet Baylan, statsrådet Royal i samtal med 2012 års Nobelpristagare i fysik, Serge Haroche innan konferensen inleddes.

Kungen tillsammans med president Hollande, statsrådet Baylan, statsrådet Royal i samtal med 2012 års Nobelpristagare i fysik, Serge Haroche innan konferensen inleddes. Foto: Kungahuset.se

Kungen framhöll i sitt tal hur synen på miljö har utvecklats sedan FN:s första miljömöte hölls i Stockholm 1972. Då lyftes miljöpåverkan upp, vid FN:s miljömöte i Rio 1992 kombinerades frågan om miljö med de sociala och ekonomiska frågorna. Idag diskuterar vi grön ekonomi på ett helt nytt sätt.

Johan Kuylenstierna, chef för Stockholm Environment Institute och professor vid Stockholms universitet är moderator för konferensen och introducerar Ségolène Royal, Frankrikes miljö- och energiminister som i sitt anförande tar upp hur miljö-, klimat- och energifrågor inte är ett hot mot sysselsättning och tillväxt utan en lösning och en utveckling.

Under konferensen talar även energiminister Ibrahim Baylan om fokus på transporter och uppvärmning för att minska klimatpåverkan och Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård om hur en hållbar stad är en klimatsmart stad.

Kungen möter näringslivsdelegation

08:07 Kungen anländer till mötet tillsammans med Sveriges ambassadör i Frankrike Veronika Wand-Danielsson. Mötet ger den svenska näringslivsdelegation en möjlighet att berätta om sina olika verksamheter och hur de ser på handelsutbytet med Frankrike. Mötet inleds av Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup som ger en bred bild av handelsutbytet med Frankrike och förutsättningar för framtida handel.

Kungen i möte med näringslivsdelegationen.

Kungen i möte med näringslivsdelegationen. Foto: Kungahuset.se

Därefter ger näringsminister Mikael Damberg regeringens syn på främjandet av svenska ekonomiska intressen och vikten av inspel från svenska företag med handel i Frankrike för att öka marknaden på ett framgångsrikt vis. Idag finns det cirka 460 svenska företag i Frankrike med 70 000 anställda.

Läs en intervju med Ylva Berg, vd Business Sweden, som gjordes inför besöket i Frankrike